Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bouře: Škody za stovky tisíc!

Na výběr jsou nejrůznější zvuky - třeba i letní bouřka
Na výběr jsou nejrůznější zvuky - třeba i letní bouřka  (Autor: Internet)
Autor: ČTK, lj - 
18. července 2009
13:30

AKTUALIZOVÁNO: Popadané stromy, neprůjezdné silnice, zatopené sklepy i požáry od blesku zaměstnaly v noci na sobotu středočeské hasiče.

Hasiči zasahovali ve Středních Čechách

Od pátečních 17:00 do sobotních 05:00 vyjížděli k 75 událostem způsobeným bouřkou a prudkým deštěm. Nejvíce postiženými regiony byly Benešovsko, Příbramsko, oba pražské okresy, Kladensko a Mělnicko. Nikdo nebyl naštěstí zraněn.

Bouřka se přehnala krajem ve třech vlnách. V podvečer byla prudká, ale rychlá, hasiči zaznamenali asi 12 výjezdů. Nejvíce práce pak měli od 22:00 do půlnoci.
Kolem 22:00 blesk zapálil v obci Řehenice na Benešovsku podkroví rodinného domu. Škoda byla vyčíslena na 150.000 korun, hasiči uchránili majetek za dva miliony. Nikomu se nic nestalo.

Před půlnocí vyjížděli k požáru malé rekreační chaty do Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku, kterou také zapálil blesk. "Škoda byla jen 5000 korun. Ale byl to těžký zásah, protože se tam přes bahno pomalu hasiči nemohli ani dostat," dodala mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Spadlé stromy byly v 21:25 příčinou nehody vlaku u Brandýsa nad Labem. Nikdo nebyl zraněn, místní trať kvůli tomu ale čtyři hodiny stála. Hasiči stromy rozřezali a souprava se odtáhla do stanice.

Prudký déšť přidělal práci také dobrovolným hasičům v Hostomicích na Berounsku, kde se rozvodnil místní potok. Hasiči vozili na ohrožená místa pytle s pískem, aby uchránili blízké rodinné domy. Za hodinu ale voda klesla.

"I během dnešního dne (soboty, pozn. red.) budou mít hasiči určitě s následky bouřky dost práce," dodala Kostková. Po nočním řádění přírodního živlu se podle ní určitě ještě někde objeví další popadané nebo nalomené stromy.

V Libereckém kraji padaly v bouřce stromy, voda natekla do sklepů

Po bouřkách, které udeřily v Libereckém kraji v sobotu nad ránem, vyjížděli hasiči k popadaným stromů a k zatopeným sklepům. V Hejnicích na Liberecku se zřítil strom na železniční trať mezi Raspenavou a Bílým Potokem. Lijáky a bouřky nenapáchaly větší škody a nepřinesly žádná zranění.

Ke spadlému stromu na kolejích v Hejnicích vyrazili hasiči v 05:20 a zásah ukončili po 09:20. Výpravčí Českých drah v Raspenavě uvedl, že díky hasičům mohly vlaky po trati projíždět. "Strom se zřítil také v Hrádku nad Nisou. Z Legionářské ulice jsme ho odstranili po 10:00," dodal Beneš. Celkem likvidovali hasiči v Libereckém kraji čtyři stromy poražené při dnešních bouřkách silným větrem.

Na Českolipsku natekla ve Stružnici voda do čtyř sklepů a v Žandově do jednoho. K zaplaveným sklepům vyrazili hasiči po 04:00. Odčerpávali z nich vodu. Do místností v přízemí se podle operačního důstojníka Hasičského záchranného sboru v Liberci Martina Beneše voda nedostala.

Bouře na Ústecku podemlela silnici, hasiči evidují 81 zásahů

Malá blesková povodeň v Malém Březně na Ústecku v noci na sobotu podemlela část silnice a břehy zdejšího Lučního potoka. Místostarosta Malého Března Josef Focke řekl, že silnice je průjezdná jedním pruhem a pouze pro osobní automobily. Hasiči museli od večera podle mluvčího Lukáše Marvana zasahovat v Ústeckém kraji celkem u 81 případů, kdy čerpali vodu nebo odklízeli popadané stromy.

Focke tvrdí, že má na zahradě improvizovaný srážkoměr. Údajně v něm v noci přibylo 80 milimetrů vody. Hladina zdejšího potoka prý stoupla o více než metr. Kromě podemletých břehů se voda dostala do sklepů zdejší školky a do několika domů, bahno zablokovalo některé místní cesty.

Podle Marvana v noci kvůli bouři v Dobkovicích - Prosetíně na Děčínsku spadl můstek a voda se rozlévala do zahrad a domů. Již v pátek večer museli hasiči vytáhnout automobil, který u křižovatky Na předmostí v centru Ústí nad Labem zalila voda. Kromě několika popadaných stromů a čerpání vody ze sklepů či garáží prý hasiči v několika případech čistili koryta potoků, aby mohla valící se voda odtékat. V Děčíně - Horním Oldřichově třeba odstranili kámen bránící v odtoku vody, U Býčkovic na Litoměřicku z koryta vytáhli pařez.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi