Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na plantáži pro vás sklidí 2500 tun okurek

Autor: Ondřej Požár - 
17. července 2009
06:50

Kde se na jihu Moravy sklízí nejvíc okurek nakládaček? Na plantáži o rozloze asi 40 hektarů u Kuchařovic na Brněnsku! Typicky zelené plody se sklízejí každý třetí den. Okurky tu pro zemědělskou firmu sbírá 120 najatých Ukrajinců. Během sezony se tu urodí asi 2500 tun okurek!

Sběrači musí ležet na břiše na speciální pojízdné plošině zvané rogalo. A trhají a trhají… Okurky pak putují po jedoucím pásu do vlečky za traktorem. Nakládačky pak padají hned do sedmi vleček. Večer se pak okurky třídí a okamžitě si je berou odběratelé.

„Máme šest tříd okurek. Nejlepší výběrové měří 3 až 6 cm, pak jsou odstupňované do 15 cm, větší okurky jsou na salát. Kilo okurek se prodává podle velikosti od šesti do třiadvaceti korun,“ vypočítává majitel fi rmy Tomáš Zoufalý. Se sběrem okurek začali letos v půlce června a sklizeň trvá do konce září.

gella ( 21. července 2009 09:54 )

Dobrý den, tak jsem si přečetla Vaše příspěvky a musím na to reagovat. Ono to není totiž tak jednoduché s brigádníky z Česka, ne každá práce se jim líbí a sbírání okurků je těžká práce, kterou musíte dělat za každého počasí, protože úroda se musí dostat z pole k dalšímu zpracování a je opravdu málo lidí z Česka, kteří jsou ochotni pracovat na poli. A kde vzít pak lidi, když potřebujete sklizeň dostat pod střechu? Navíc, ti ukrajinci nepracují za stravu, to by se jim asi nelíbilo, dostávají plat, tak jako každký jiný zaměstaný člověk a mají postaráno i o ubytování, atd. Jenže, ono je lepší kritizovat, než si zjistit, jak to ve skutečnosti je... a kdo chce psa bíti, hůl si vždycky najde...

scud911 ( 18. července 2009 14:44 )

Na moravě je největší nezaměstnanost a dávají práci ukrajincům. Lidi bez práce mají nervy kde sehnat na nájem a taková brigáda by se jim hodila. Fakt demnce vyžeňte tu havět z naší republiky, ať mi češi máme práci a nesedíme na úřadu práce.

javega ( 17. července 2009 08:24 )

nechápu, proč jsou najatí Ukrajinci a naši nemají šanci sehnat brigádu

Zobrazit celou diskusi