Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strážníci si hrají s tříkolkou za statisíce

Tento stroj prý policie potřebuje!
Tento stroj prý policie potřebuje!  (Autor: Foto Blesk - Jiří Černohorský)
Autor: David Klempíř, Ondřej Hodálik - 
16. července 2009
10:01

Muži z městské policie Praha pracují ve dne v noci. Jejich revírem je pěší zóna, jejich protivníky jsou špatně parkující řidiči, bezdomovci v centru. A jejich tempo teď bude vražedné... Aby se jim totiž svištělo po metropoli pohodlněji, nafasovali tříkolku za půl milionu!

A možná dorazí i druhá tříkolka! Se zrychlením jako ferrari skvěle zapadne do »stáje« strážníků. V ulicích se už prohánějí v hummeru, po Vltavě zase na vznášedle. Ještě chybí třeba vzducholoď...

Ať svítí slunce, nebo prší, strážníci vás ze sedla tříkolky ohlídají! Jen nedej bože aby přišla zima! To stroj za půl milionu rychle poputuje do garáží a tam zůstane od půlky listopadu do poloviny března!

A to si chtějí pořizovat ještě jednu! Na co? „Radní měli se schválením nákupu stroje trochu problém, proto jsem se hned neodvažoval žádat o dva stroje. Ale věřím, že až se první stroj osvědčí, dostaneme i druhý,“ plánuje ředitel strážníků v Praze 1 Miroslav Stejskal.

Nová tříkolka kanadského výrobce Bombardier si v ničem nezadá s těmi nejsilnějšími vozy a motorkami. K čemu je taková mašina v centru města? Blesku to "vysvětlil" radní první městské části Ivan Solil „Tříkolka bude velmi praktická v úzkých uličkách a na dlažbě. Policisté získají rychlost a manévrovatelnost.“

A taky to bude dobře vypadat... Podle kritiků si šéf strážníků prostě jen nechal pořídit novou hračku! Prvních tisíc kilometrů ji bude prohánět jen a pouze on!

A co částka 482 tisíc, kterou za stroj Praha 1 zaplatila? „Cena je vyšší proto, že jsme žádali automatickou převodovku. Tak bude moci řidič v jedné ruce držet vysílačku nebo zbraň,“ zkoušel Blesku obhájit vyšší cenu ředitel strážníků v Praze 1 Miroslav Stejskal.

Tento stroj prý policie potřebuje! Tento stroj prý policie potřebuje! | Foto Blesk - Jiří Černohorský

Nová tříkolka, kterou dostali městští policisté na Praze 1, už způsobila dopravní nehodu! Protijedoucí řidič se do technické »hračičky« zadíval tak, že zapomněl na volant a naboural.


I na tomhle jezdí pražští strážníci

* Vznášedlo SCOUT Hovercraft XS430 v květnu 2007 dostal říční oddíl pražské policie toto vznášedlo o síle 110 koní. Uveze 500 kilogramů nákladu a dokáže hravě zdolat vltavské jezy. Hodina provozu vyjde na 500 korun. Cena – necelé 2 miliony Kč.

* Hummer H3 tohle monstrum, kdysi původně vyvinuté pro americkou armádu, má výkon 245 koní, ovšem na stovku zrychlí za 10,4 sekundy. To je stejně, jako běžná fabie. Navíc v městském provozu »žere« až 20 litrů na 100 kilometrů. Cena – 890 000 Kč.

* Starokladrubský kůň strážníci z Prahy 5, 11 a 13 mají celkem 8 koní, čtyři bělouše a čtyři vraníky. Strážníci v Praze 1 také uvažují o nákupu koní. Pěkné, jen nějak chybějí stáje! „V Opatovické koně nebudou. Na Praze 1 ale stáje najdeme. Od roku 2011 budeme jezdit i na koních,“ řekl Blesku šéf strážníků prvního městského obvodu. Cena – 160 000 Kč za koně.

Tento stroj prý policie potřebuje! Tento stroj prý policie potřebuje! | Foto Blesk - Jiří Černohorský

Bombardier Can-Am Spyder:

rok výroby: 2008

objem motoru: 998 cm³

motor: čtyřtaktní, kapalinou chlazený dvouválec

max. výkon: 79 kW/106 k

převodovka: 5 stupňů + zpátečka, automat

přední kola: 14 palců

zadní kolo: 15 palců

hmotnost: 316 kg

objem nádrže: 27 litrů

perplex ( 24. prosince 2009 15:49 )

Tříkolka je blbost. Nemá vlastnosti motorky, že se (skoro) všude protáhne i v zablokovaný ulici a nemá zároveň ani vlastnosti auta, aby se tím mohlo odvézt víc lidí nebo věcí. Když chtěli radní pro MP akceschopnost, měli jim dát motorky (skůtry).

speedyxxx ( 12. října 2009 21:59 )

...a to jak na Pražském magistrátu a u městské policie, tak u těch kteří městskou policii kritizují. Každá mince má dvě strany. Tahle tříkolka a třeba i zmiňovaný Hummer je skutečným plýtváním peněz daňových poplatníků a soudím že jsou to jen hodně drahé hračky, které možná měly zvednout prestiž městské policie, ale většinou jen vytočí každého, kdo jen trošku normálně uvažuje. Opodstatnění pro koupi není žádné, ať si plácá kdo chce co chce. Na straně druhé třeba zmiňované vznášedlo se přinejmenším v jednom případě podílelo na záchraně tonoucího. A i kdyby zachránilo jen jediný život, je nedocenitelné. Navíc je v Praze zatím takřka jediným prostředkem, který udrží šílence s vodními skútry na uzdě. S příspěvkem uživatele siroky11 také souhlasím - takový bordel nebyl ani za KSČ. To se totiž řidiči chovali trošičku jinak. Policie měla trochu jiné pravomoce a nikdo s ní nediskutoval. Dneska je taková móda, že každý má plnou hubu demokracie, kterou si vykládá spíš jako anarchii. Jenže demokracie mi zaručí jen taková práva, která končí tam, kde zasahují do práv někoho jiného. Křikloun co zaparkuje na chodníku většinou chápe postih od policie jako buzeraci. Ve chvíli kdy po stejném chodníku pojede třeba s kočárkem a kvůli jinému bude muset sjet na silnici a uvidí situaci z druhé strany, je první kdo začne řvát kde je policie. Stejné je to třeba se zákazem zastavení. Když to potřebuji, zastavím přeci kde chci. Můj důvod je vždy důležitý. Za rohem ale prokleju jiného, co parkuje stejně a já ho musím nebezpečně objíždět. Lidi přestaňte už konečně myslet jen na sebe, a zkuste se na všechno podívat i očima ostatních. Nebo jsme skutečně národem sobeckých hlupáků? Policie jak státní, tak městská je firma jako každá jiná. Neexistuje žádný způsob jak zaručit, že přijímaní lidé budou jen poctiví a pracovití. Na jedné straně tam slouží líní lumpové, na straně druhé i slušní pracovití lidé. Ovšem obě skupiny většinou slyší jen nadávky a pohrdání.

demiro ( 16. července 2009 15:11 )

Doufám, že jste myslel 10 dětských tříkolek?

siroky11 ( 16. července 2009 13:42 )

A kdepak je asi vzali? Proto stále Městské úřady prosazují Mě Policii do dopravy. Ta jim plní městské kasy bez problémů. Stačí vybuzerovat pár řidičů na silnici a hned si mohou ledasco dovolit! Takovýto bordel!!! nebyl ani za KSČ!!!

mouse ( 16. července 2009 10:31 )

Včera říkali že na tom dranděj ženský, tak si to nějak srovnejte než začnete blábolit. Jinak ale také myslím že 10 obyč čtyřkolek by bylo prospěšnější než jedna ferarikolka.

Zobrazit celou diskusi