Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Severní Morava: "Giganti" chtějí propustit 4000 lidí!

Budova ředitelství největšího ocelařského podniku Arcelor Mittal je dnes postrachem. O práci v ní přijde 1200 lidí.
Budova ředitelství největšího ocelařského podniku Arcelor Mittal je dnes postrachem. O práci v ní přijde 1200 lidí.  (Autor: Ivana Žáková)
Autor: Pavel Čempěl, val - 
29. června 2009
05:00

Hromadná propouštění. V rámci redukce pracovních míst letos přijdou na severu Moravy o práci ještě asi čtyři tisícovky lidí. Scénář propouštění počítá s největšími odchody zaměstnanců v těžkém a automobilovém průmyslu.

„V Moravskoslezském kraji už letos avizovalo hromadné propouštění osmapadesát firem. Dotknout se má zhruba čtyř tisíc zaměstnanců,“ potvrdila mluvčí úřadu práce Svatava Baďurová. Jak dodala, jde o firmy z oblasti zpracování kovů a subdodavatelů automobilového průmyslu.

Výraznou redukcí zaměstnanců prochází například hutní gigant ArcelorMittal. Ostravskou továrnu už opustilo 950 zaměstnanců a nikdo netuší, jestli je to číslo konečné. „V této věci se nedají dělat prognózy. Situace se odvíjí od potřeb trhu, a ten se nyní mění ze dne a den,“ uvedla mluvčí ArcelorMittalu Věra Breiová.

Nejasný je také scénář propuštění v železárnách ŽDB v Bohumíně. Firma sice popřela, že by mělo propouštění masový ráz, odboráři však tvrdí, že má továrnu do října opustit třetina z původních tří tisíc zaměstnanců.

Některé firmy naproti tomu mají v otázce propouštění jasno. Klesající zájem o koks uspíšil zánik ostravské Koksovny Jan Šverma. Výpověď může do podzimu čekat pět set lidí. Kvůli transformaci a úsporám přišla o práci také polovina ze čtyř set zaměstnanců petřvaldské firmy OKD Rekultivace, která zajišťuje obnovu krajiny po těžbě uhlí.

Podle informací úřadu práce roste v kraji nezaměstnanost nepřetržitě už sedm měsíců v řadě. Něco podobného se za posledních čtrnáct let nestalo. V květnu se tak míra nezaměstnanosti vyšplhala na 11,3 procenta. Současně ubývá volných míst. Úřad jich může nabídnout jen 3336, což je nejméně za uplynulé tři roky. O jedno volné místo tak v kraji soupeří dvaadvacet uchazečů. Na Bruntálsku dokonce pětatřicet a na Karvinsku dvaačtyřicet.

saryk ( 2. července 2009 16:47 )

Protoze se nam tady s prominutim nasrali nadnarodni firmy a bez jazyka si tu neskrtnete. Misto, abychom si zachovavali suverenitu a duraz na cesstvi, tak se tady ve vsem prizpusobujeme zahranicnim fimam a managementu, kteri tu jdou jenom za levnou pracovni silou. Oni se cesky ucit nemusi, nemusi se prispusobovat ceske mentalite a moralce. Delaji si tu s nama, co chteji. Maji nehorazne pozadavky, plati co nejmin to jde a pak stejne za cas potahnou za levnejsima a tak to bude furt dokola. Nic tu uz neni ceske. Clovek za chvili nevydrzi v jedne praci dele jak dva tri roky, jak se to vsechno meni.

warumfernet ( 29. června 2009 07:15 )

A pracovat museli i Romové a byl od nich docela klid. Jak to ti komunisti dělali, že práca byla pro všechny a když něco nefungovalo jak mělo, tak se říkávalo : "Nejsou lidi" a na pracovníky se pořádaly se náborové hony. Dnes se říká, že je" lidí jako sraček" a zaměstnavatel vás bez pardonu vykopne, jen se na něj křivě podíváte.

gogo ( 29. června 2009 07:04 )

že nepracovat již po roce 1989 není trestné .... Před rokem 1989 to trestné bylo. Stát byl povinen zajistit pro každého práci a občan byl povinen pracovat...

Zobrazit celou diskusi