Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sto cestujících SkyEurope uvízlo v Neapoli

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, šim - 
27. června 2009
20:10

Zhruba stovka cestujících letecké společnosti SkyEurope v sobotu uvízla kvůli technickým potížím v italské Neaopli. Mezi lidmi je deset dětí a několik vážně nemocných.

Informoval o tom server tn.cz. Spoj SkyEurope měl z Neapole odstartovat v sobotu v 16:30. Cestující se ale dozvěděli, že letadlo neodletí, zatím ani nepřistálo v Neapoli. Do Česka by se lidé podle mluvčího firmy Tomáše Kiky měli dostat v neděli ráno.

Zpoždění letu podle něj nesouvisí s finančními problémy společnosti. SkyEurope fungují od pondělí v režimu ochrany před věřiteli. Kvůli dluhům měly v poslední době problémy na několika letištích.

"Dozvěděli jsme se, že let je o 14 hodin opožděn, odlet tedy má být v 6:30 ráno," řekl tn.cz z místa lékař Lukáš Svoboda. Doprovází desetičlennou skupinku pasažérů, mezi nimiž jsou děti, lidé po transplantaci a pacienti, kteří potřebují dialýzu. O pasažéry se podle serveru na místě stará zástupkyně cestovní kanceláře Firo Tour. Všichni cestující mají prý také na noc zajištěné ubytování.

"Spoj je jen opožděný, zrušený rozhodně není," uvedl podle serveru Kika. Odlet z Prahy je naplánovaný na nedělních 02:15 a cestující z Itálie by měli odcestovat po 06:00 ráno. Podle Kiky je důvodem zpoždění shoda několika nepříjemností. Z technických důvodů se opozdilo letadlo, a protože v létě je vzdušný prostor plnější, je těžší najít pro něj náhradní termín odletu. Navíc společnost prý nedostala upozornění na to, že letiště v Neapoli bude v noci uzavřeno. "Proto naše letadlo může přistát až ráno," vysvětlil Kika.

SkyEurope od svého vzniku nevykázaly zisk. Čistá ztráta firmy stoupla za první pololetí fiskálního roku o téměř 12 procent na 31,93 milionu eur (854,7 milionu Kč). Provozní výnosy za šest měsíců do konce března klesly o 15,7 procenta na 84,81 milionu eur. SkyEurope jsou po ČSA druhým největším pravidelným dopravcem na pražském letišti v Ruzyni. O režimu ochrany před věřiteli rozhodl na žádost společnosti bratislavský soud. Firma je tak podle svých vlastních vyjádření po určitou dobu chráněna v celé unii proti vymáhání starých závazků ze strany věřitelů.

myskin ( 30. června 2009 09:58 )

Pokud aerolinka nevydělá za sedm let ani euro tak je divné že ještě létá.Podle mého názoru je to obrovské praní peněz.Jen blázen povede tak dlouho firmu do které leje jen peníze.Asi to nechápu,ale já bych chtěl mít firmu kde bych vydělával a né tak moc prodělával?

zxcvbnm ( 28. června 2009 14:18 )

zítra mi tam má letet rodina, abych je vybavil jídlem a pitím navíc

Zobrazit celou diskusi