Čtěte: Speciál Michael Jackson

Sledujte: Klipy Michaela Jacksona

Popová hvězda proslulá "měsíční chůzí" popohnala rozvoj videoklipů, které vynesly televizní stanici MTV mezi hlavní proud poté, co v roce 1981 začala vysílat. Jeho hit z roku 1982 Thriller, který je stále nejprodávanějším americkým albem všech dob, natočil coby videoklip režisér John Landis a MTV ho vysílala každou hodinu. "Sledovanost se zvýšila trojnásobně nebo čtyřnásobně nad běžnou úroveň pokaždé, když se tenhle klip vysílal," říká Judy McGrathová z MTV Networks. "Byl neoddělitelně spjatý s takzvanou MTV generací."

O pět let později se alba Bad prodalo 22 milionů kusů. V roce 1991 podepsal smlouvu v hodnotě 65 milionů dolarů s nahrávací společností Sony. Jackson byl tak populární, že se po jeho slávě svezla v roce 1986 i společnost The Walt Disney, když otevřela ve svých zábavních parcích 3D filmovou atrakci nazvanou Captain EO; krátkometrážní sci-fi muzikál produkovaný Georgem Lucasem a natočený Francisem Fordem Coppolou. Poslední z nich se uzavřela v Paříži po 12 letech.

Jedním z nejchytřejších Jacksonových podnikatelských kroků v době, kdy byl na vrcholu slávy, byla v roce 1985 koupě ATV Music (za 47,5 milionu dolarů) s níž získal i práva na některé z písní, které složili bývalí členové Beatles John Lennon a Paul McCartney. Ta zajišťovala Jacksonovi trvalý proud příjmů a možnost zajistit si nákladný životní styl. V roce 1988 koupil za 14,6 milionu dolarů rozlehlý ranč Neverland, fantazijní nemovitost na pozemku o rozloze 2500 akrů uhnízděnou v kopcích Santa Barbary.

Jako výbuch bomby ho ale v roce 1993 zasáhlo obvinění z pohlavního zneužívání třináctiletého chlapce. "To svým způsobem představuje začátek tragického sešupu dolů jak po finanční, tak citové, duchovní, psychologické i právní stránce," říká jeho tehdejší publicista Michael Levine. S chlapcovou rodinou se vyrovnal mimosoudně, ale začaly se vynořovat další případy související s jeho údajnou pedofilií.

Když se dostal do dalších finančních problémů, uzavřel se Sony v roce 1995 dohodu o fúzi ATV, v jejímž rámci prodal Sony vydavatelská práva za 95 milionů dolarů. V roce 2001 využil svou polovinu aktiv v ATV coby jistiny, aby získal 200 milionů dolarů půjčky od Bank od America.

Jeho finanční problémy ale pokračovaly a Jackson si začal vypůjčovat velké sumy peněz, jak potvrzuje například žaloba z roku 2002 podaná Union Finance & Investment Corp., která požadovala 12 milionů dolarů dlužných poplatků a nákladů. V roce 2003 byl Jackson zadržen v souvislosti s obviněním z pohlavního zneužití dalšího třináctiletého chlapce.

Soud v roce 2005, který nakonec vyústil v jeho zproštění viny, vynesl na světlo další podrobnosti o Jacksonově neutěšené finanční situaci. Jeden z expertů vypověděl, že zpěvák se nachází v "pokračující finanční krizi" a ročně utrácel o 20 až 30 milionů dolarů víc, než vydělával. Loni v březnu mu hrozila konfiskace Neverlandu. Opakovaně nezaplatil hypoteční poplatky na dům v Los Angeles, který léta užívala jeho rodina. Navíc se musel hájit proti proudu žalob včetně té od druhého syna bahrajnského krále, která požadovala sedm milionů dolarů.

Pravidelně se začala objevovat oznámení o dražbách memorabilií, ale i ty se stávaly předmětem soudního handrkování a byly často zrušeny. Znovu a znovu Jackson ždímal peníze ze svých cenných aktiv a půjčoval si desítky milionů dolarů od bohatých přátel. Jeden z nich mu přišel na pomoc v loňském roce, když hrozilo, že Jackson přijde o Neverland při veřejné dražbě. Miliardář Thomas Barrack, zakladatel a šéf mezinárodní investiční firmy Colony Capital LLC, souhlasil, že Jacksona vyplatí, a založil spolu s ním joint venture, který převzal vlastnictví rozlehlé nemovitosti.

Poslední kousek finanční skládačky zapadl na místo letos v březnu, když koncertní promotérská společnost AEG Live miliardáře Philipa Anschutze oznámila, že uspořádá 50 Jacksonových vystoupení v londýnské O2 areně. Vstupenky se bleskově vyprodaly a termín prvního koncertu turné This is It byl stanoven na 8. července.

Jackson, který získal 13 cen Grammy, nebyl na turné od roku 1997. Jeho poslední studiové album Invincible vyšlo v roce 2001.

Termín zahajovacího koncertu ale byl později přeložen na 13. července a některá z dalších vystoupení se odsunula až na březen 2010, což rozdmýchalo spekulace, že Jackson trpí zdravotními potížemi, které jeho pokus o návrat zmaří. Jeho smrt, kterou podle bratra Jermainea způsobila zástava srdce, vyvolala otázky, zda pojišťovna vrátí divákům peníze za vstupenky. AEG Live to zatím nekomentovala.