Vyšehrad je s dějinami českého státu nerozlučně spjat a nezapomenutelný 'Walda' do jeho posvěcené půdy patří. Za radost, kterou rozdával lidem, za svůj věčný úsměv, optimismus a za to, jak se dovedl rvát s osudem. Waldemar Matuška má i po smrti místo, které mu právem náleží.

VIDEOPŘENOS Matuškova pohřbu najdete ZDE!


Karel Hynek Mácha

(6. 11. 1810 – 6. 11. 1836)

Nejslavnější český básník, představitel romantismu, jehož báseň Máj patří ke klasickým dílům české literatury. Zemřel velmi mlád, zřejmě na choleru.


Hrob Jiřího Maláska
Autor: Foto Nedělní Blesk - David Malík, Ladislav Křivan, Jindřich Starý, Zbyněk Pecák, Martin Sekanina a Jiří Hadač

Jiří Malásek

(7. 8. 1927 – 26. 9. 1983)

Vynikající klavírista, hudební skladatel a aranžér, rozhlasový a televizní hudební dramaturg. Hrál s Orchestrem Karla Vlacha, pracoval pro Československý rozhlas a televizi.


Hrob Vladimíra Ráže
Autor: David Malík, Ladislav Křivan, Jindřich Starý, Zbyněk Pecák, Martin Sekanina a Jiří Hadač

Vladimír Ráž

(1. 7. 1923 – 4. 7. 2000)

Vynikající a úspěšný herec, ztvárnil zejména řadu pohádkových postav. Nejznámější je jeho král Miroslav z pohádky Pyšná princezna a čert Solferinus z Hrátek s čertem.


Hrob Vladimíra Šmerala
Autor: Foto Nedělní Blesk - David Malík, Ladislav Křivan, Jindřich Starý, Zbyněk Pecák, Martin Sekanina a Jiří Hadač

Vladimír Šmeral

(16. 10. 1903 – 15. 3. 1982)

Herec, který se do paměti lidí zapsal zejména svým podáním inkvizitora Boblinga ve filmu Kladivo na čarodějnice. Zahrál si ale i v desítkách jiných filmů a inscenací.


Hrob Luďka Kopřivy
Autor: Foto Nedělní Blesk - David Malík, Ladislav Křivan, Jindřich Starý, Zbyněk Pecák, Martin Sekanina a Jiří Hadač

Luděk Kopřiva

(19. 6. 1924 – 5. 10. 2004)

Herec, oblíbený zejména díky roli faráře v sérii komedií režiséra Trošky Slunce, seno a.... Vynikající představitel drobných komických a satirických postav s nezaměnitelným hlasem a vzhledem.


Vlasta Burian

(9. 4. 1891 – 31. 1. 1962)

Král českých komiků, divadelní a filmový herec, legenda československého umění. Byl zároveň zpěvákem, sportovcem, spisovatelem i imitátorem. Po válce byl neprávem nařčen z kolaborace. Přesto je oblíbený dodnes, o čemž svědčí časté televizní reprízy jeho filmů.


Karel Čapek

(9. 1. 1890 – 25. 12. 1938)

Spisovatel, patřící k klasikům české literatury, známý svými hluboce humanisticky zaměřenými díly. Psal i pro děti, cestopisy a angažované politické eseje a stati, zaměřené proti fašismu. Zemřel po okupaci Československa Německem na zápal plic.


Mikoláš Aleš

(18. 11. 1852 – 10. 7. 1913)

Nejznámější český malíř, kreslíř, dekoratér a ilustrátor. Jedna z nejvýznamnějších osobností tzv.
Generace českého Národního divadla, klasik českého umění 19.století. V ranném období tvořil v neoromantickém stylu, vycházel z odkazu Josefa Mánesa.