„Odjíždí se mi opravdu těžce, ale vrátit se do Ameriky kvůli nemocné mamince teď opravdu musím. Pořád se o ni v našem domě v St. Pete Beach stará bratr Tonda, který na Floridu kvůli tomu narychlo přicestoval z New Yorku,“ řekla Blesku vdova po Waldemaru Matuškovi (76), kterou za oceánem čekají další rodinné starosti a povinnosti. Poslední dny v Česku prožívala v největším smutku v životě, současně však byla dojata z obrovské účasti a podpory, kterých se jí vrchovatě dostávalo ze všech stran.

Waldemar byl se mnou

Blesku Olina Matušková sdělila, že poslední rozloučení s Waldemarem i uložení urny na hřbitově byly tak důstojné, jak si představovala. „Celé ty dny jsem cítila, že mám Waldu vedle sebe a že mě drží za ruku. Přestože jsem věděla, že se mně bude na Žofíně vedle rakve s klukama z K.T.O. velmi těžko zpívat, musela jsem to udělat. Vždycky jsme takhle společně zpívali a Walda by z toho měl určitě radost. Schválil by mi to,“ ví naprosto přesně Olga Matušková. Na druhé straně vůbec netuší, zda s touto Waldovou kapelou bude ještě někdy zpívat. „Je příliš brzo na tohleto odpovídat. Bez Waldy to už nebude ono. Ale dám vám vědět,“ zamýšlí se Olina.

Zůstane na Floridě

Kdy přesně se Olinka se synem Waldemarem (32) zase vrátí do rodných Čech, je v těchto chvílích těsně po žofínském rozloučení a vyšehradské pietě v nedohlednu. „Moje maminka skutečně letět do Čech nemůže. Za prvé by zdravotně nezvládla tak dlouhý let. A za druhé, kdo by se tady v Česku o ni staral? Nikoho tu nemáme! A Walda Floridu kvůli práci opustit nemůže,“ vysvětlila Blesku Olina. Matuškův syn Walda pracuje pro jednu americkou telekomunikační firmu, k tomu poskytuje konzultace v oboru počítačů a navíc občas překládá z češtiny do angličtiny a naopak.

Dědictví vyřešíme

Olina v rozhovoru s Bleskem vyjádřila radost, že v Praze konečně a velice ráda blíže poznala Waldemarova syna z prvního manželství Mirka (55), který žije v Německu. „Viděla jsem ho předtím jen jedinkrát v životě. Teď jsme ale s Waldou viděli, jak je to velmi milý člověk. Jen mně je líto, že k tomu setkání nedošlo dříve za úplně jiných okolností,“ zdůraznila Matušková a netajila, že dědictví s ním vypořádá podle platných regulí. „Samozřejmě, i Walda by si to tak přál.“

Paní Olince Blesk tedy popřál šťastný let a ujistil ji, že když bude chtít, na Floridě ji určitě navštíví. „To bych byla ráda, ale myslím si, že bez Waldy už nebudete mít důvod,“ reagovala s povzdechem a s nejistotou z nastávajících dnů.