Manželka Olga byla u Waldy celé dny a modlila se za jeho život. K zápalu plic se přidaly problémy se srdcem a hrozilo zadržování vody na plicích. Až téměř po dvou týdnech na ARO se Waldemarův stav konečně stabilizoval. Změny na plicích byly ale trvalé, a tak nezbývalo než zpěváka odvodňovat a stále podporovat srdeční činnost.

Matuška putoval na koronární jednotku, kde trvalo dalších 10 dnů, než mohli lékaři 25. července pronést dlouho očekávaný verdikt: „Dnes vás propustíme!“ Waldemar chtěl okamžitě odletět na Floridu, lékaři ale varovali, že pouze na vlastní nebezpečí. Dvanáctihodinový let byl pro pacienta s jeho diagnózou velmi nebezpečný.

Walda si ale říct nedal, a tak už 10. srpna nastupoval na palubu letadla ČSA. Manželka Olina v té době už podvědomě tušila, že to bude Waldemarův poslední let v životě a že milované Hradčany už zpěvák zřejmě neuvidí. Nezmýlila se. Do stejně kritického stavu, podpořeného ještě leukemií, se Walda dostal letos v květnu na Floridě. Svůj statečný boj ale definitivně prohrál.