Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vrtulník zachránil českého turistu ve Vysokých Tatrách

Archív
Archív  (Autor: Archív, ilustrační foto)
Autor: ČTK, pal - 
15. června 2009
20:11

Vrtulník slovenské letecké záchranné služby v pondělí ve Vysokých Tatrách zachránil českého turistu, který bezmocně ležel na stezce pod Kopským sedlem.

Šedesátiletý muž zřejmě dostal epileptický záchvat, byl dezorientovaný a špatně artikuloval. ČTK to sdělila letecká záchranná služba z Popradu.

Protože český turista ležel ve svahu, lékař záchranné služby se k němu musel z vrtulníku spustit po laně. Z místa nehody pak musela helikoptéra zraněného evakuovat v horizontální síti. Po vytažení na palubu byl muž převezen do popradské nemocnice.

Během překládání z vrtulníku do sanitky dostal pacient epileptický záchvat, uvedla záchranná služba. Lékaři se domnívají, že i příčinou jeho pádu na stezce byl předchozí záchvat padoucnice.

Čeští turisté patří k častým obětem slovenských hor. Své schopnosti letos v únoru v Nízkých Tatrách přecenil český turista, kterého záchranáři po čtyřech dnech pátrání našli mrtvého asi 50 metrů pod vrcholem Ďurkové, zhruba kilometr od chaty. V dubnu pak český lyžař přežil třistametrový pád v Nízkých Tatrách v Derešském kotli a musel být vrtulníkem přepraven do nemocnice.
Za zásahy horské služby na Slovensku se od července 2006 platí. Hodina práce záchranáře stojí přibližně 23,2 euro (asi 630 korun). Náklady dále stoupají, pokud záchranná služba použije auto či vrtulník, který si pronajímá od jiných společností.

 

delavar ( 15. června 2009 22:04 )

Ivan Mládek :Ľudia robia kraviny,podceňujú lavíny.......a potom je nutné ukázať svetovú kvalitu,silu a účinnosť slovenského aiforce.Škoda len,že už nemáme do konca roka letecké palivo a keby nás napadla trebárs ľudová Čína-asi by sme sa stou jednou našou stihačkou neubránili-iba ak by vojaci agresora pokapali od smiechu.

Zobrazit celou diskusi