Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Paroubek vyzývá k reakci na maďarské extremisty

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rvs - 
15. června 2009
16:34

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek žádá ministra zahraničí Jana Kohouta, aby upozornil maďarskou vládu na nebezpečné názory, které šíří extremistické Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik).

Šéf ČSSD to uvedl na tiskové konferenci. Stoupenci hnutí, které má po minulých volbách zastoupení v Evropském parlamentu, požadují zrušení takzvaných Benešových dekretů a revizi Trianonské smlouvy.

Na základě dekretů byli z bývalého Československa odsunuti příslušníci některých národnostních menšin, hlavně Němci, ale i Maďaři. V důsledku Trianonské smlouvy z roku 1920 ztratilo Maďarsko při dělení Rakouska-Uherska dvě třetiny území a polovinu převážně nemaďarského obyvatelstva. O zrušení těchto dokumentů v sobotu na demonstraci v Budapešti hovořil místopředseda Jobbiku a nový europoslanec Csanád Szegedi.

Na Szegediho v neděli ostře reagovala vládní Slovenská národní strana. Uvedla, že v Evropském parlamentu navrhne usnesení, které odmítne změnu hranic i všechny extremistické projevy.

"ČSSD pokládá za nezbytné zdůraznit, že tyto požadavky (Hnutí za lepší Maďarsko) ve svých důsledcích ohrožují stabilitu ve střední Evropě, vyvolávají nebezpečí národnostního napětí a narušují proces dobré spolupráce a sousedství," prohlásil dnes Paroubek.

Myšlenky pravicového radikalismu a extremismu nabírají podle něj v Evropě na síle, a sociální demokraté proto považují za nezbytné, "aby zodpovědné demokratické politické strany i vlády nalézaly sílu postavit se jim čelem ihned a na počátku, dokud je čas".

Paroubek dal údajný vzestup myšlenek pravicového radikalismu do souvislosti s nedávnými "vajíčkovými útoky" na sociálnědemokratické předvolební mítinky. "S jejich specifickou podobou jsme měli možnost se setkat i v útocích pravicových radikálů na pokojné mítinky ČSSD v nedávné době," uvedl. Politici a odborníci interpretovali v minulých týdnech házení vajec na lídry sociální demokracie různě. Například ministr vnitra Martin Pecina hovořil o "principiálně nacistickém napadání", publicista Miloš Čermák řekl, že spojovat vaječnou válku rozpoutanou kritiky ČSSD s fašismem je bizarní.

evolucius ( 16. června 2009 02:11 )

...že dostal vejci od mladých,za svoje papalášské chování,za potlačení hudební akce,a za svůj diktátorský hlad po moci...prostě zase předvádí jak nedokáže snést prohru,ba ani vejce...a proplétá nesmysly dohromady...Na druhou stranu je pravda,že ty Maďarské Lidové milice jsou nebezpečný příklad toho,kam to může zajít,pokud se na to nedá pozor...já už bych tu žádné milicionáře,byť pravicové,rozhodně nechtěl...a Maďarům doporučuji zbavit se toho,dokud je čas...vzpomenout si na Budapešť za války,aby zas nebyla Smutná neděle.....

siroky11 ( 15. června 2009 21:00 )

Topolouš by je spíše vyznamenal, ten sympatizuje s vrahy a extrémisty.

rarach ( 15. června 2009 20:00 )

demiro ( 15. června 2009 19:32 )

Určitě toho dělá víc, než ODS se vztyčenými středními orgány.

delavar ( 15. června 2009 19:31 )

Historie se asi bude opakovat!!! Kostry MR nacionalistú budou ležet na širých stepích v Rusku.Blbové sou nepoučitelní a musí si projít svým osudem.Bohužel,Paroubek má velkou pravdu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa