Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jyoti (15): Měří 55 cm a chce dobýt Bollywood

Autor: INT, vk - 
14. června 2009
05:00

Patnáctiletá Jyoti Amge z Indie je nejmenší dívkou svého věku na světě. Je dokonce menší než průměrné dvouleté dítě! Angličané uvádějí, že měří ani ne dvě stopy – 55 centimetrů – a váží 5 kilogramů.

 

Za její maličkou postavu může vrozená porucha růstu kostí – achondroplazie, která jí bohužel nedává naději, že by ještě vyrostla. Jyoti žije ve světě, který je pro ni příliš velký, a tak potřebuje všechno ve zmenšeném poměru. Nosí stejné šaty jako její spolužáci, stejné šperky jako dívky jejího věku, ale všechno miniaturní, dělané na míru. Musí mít i maličký nábytek a nádobí.

Rozumově je na tom úměrně svému věku, proto chodí do školy v Nagpuru ve střední Indii, kde ovšem má mezi školními lavicemi umístěný svůj ministoleček a minižidličku. Jen učebnice a sešity bohužel nejdou zmenšit.

Maličká bohyně

Jyoti má stejné zájmy jako její vrstevníci, miluje filmy na DVD, současnou hudbu, v níž u ní hraje hlavní roli indický rapper Mika Singh, a nechává si šít módní šatičky. Dokonce ji ani netrápí její malá výška: „Jsem na to hrdá. Všichni se ke mně chovají pozorně, takže vůbec nemusím mít strach, že by mi někdo ublížil. Jsem stejná jako ostatní, jím ráda a mám podobné sny,“ vysvětluje. Ostatně v jejím rodném městě je s ní zacházeno téměř jako s celebritou. Lidé dokonce za ní chodí jako k malé bohyni a doufají, že je vyléčí z jejich nemocí.

Bude herečkou?

Její maminka Ranjana Amge se svěřuje, že do pěti let Jyoti neměli tušení o její poruše: „Když se narodila, zdálo se všechno v pořádku.“ Teprve když konzultovali její růst se specialisty, dozvěděli se, že takhle maličká zůstane až do konce života. Stala se tak miláčkem nejen rodičů, ale i svých dvou starších sester a bratra.

Jyoti je ale velmi ambiciózní. Doufá, že jednoho dne bude herečkou v indickém Bollywoodu. „Chtěla bych mít práci v nějakém velkém městě, jako je Bombaj, a odtud se pak dostat třeba i do Londýna a do USA,“ svěřuje se. Zatím se stala atrakcí jednoho dílu seriálu britské televize nazvaného Bodyshock.

paila ( 16. června 2009 10:00 )

To je pravda, že mají jiné starosti, ale její matka musela být slepá, pokud si do 5 let nevšimla, že není něco v pořádku. Otázkou je, jak velká se Jyoti narodila. Tak jak tak v jejím okolí byly i jiné děti, tak ji to mělo trknout dřív, ale spíše uvěřím tomu, že to její matka vytušila brzo, ale stále doufala, že vyroste a teprve, když měla Jyoti 5 let tak s tím začali něco dělat.

djaba ( 14. června 2009 14:14 )

V Indii a podobných končinách má většina lidí úplně jiné starosti , potřeby , nároky pro svůj život . Nemůžeme srovnávat jejich znalosti s našimi .

galope ( 14. června 2009 11:48 )

... uplne ji vidim v pornu pro pedofily:Vlkk se nazere a koza zustane cela

sevi ( 14. června 2009 07:28 )

Její maminka Ranjana Amge se svěřuje, že do pěti let Jyoti neměli tušení o její poruše... No jasně, 55cm a 5,5kg v 5-ti letech je úplně normální. Kdo by se tomu divil že?

Zobrazit celou diskusi