Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Eurovolby 2009: Topolánek, Paroubek i Havel volili v džínách

Autor: ČTK, pes - 
5. června 2009
17:07

FOTOGALERIE: Na agresivní rétoriku v českých politiků jsme si už zvykli. To, že vzala politická kultura za své, potvrzují teď také volby. Předsedové největších stran i bývalý prezident přišli volit do Evropského parlamentu v džínách.

Jiří Paroubek, Mirek Topolánek, bývalý prezident Havel i premiér Fischer přišli k urnám mezi prvními. S politickou kulturou, jak je v českých krajích poslední dobou zvykem, si hlavu příliš nelámali. V obleku volil jen nový premiér. Ostatní si přišli klidně v původně pracovním oblečení, které se na takovou událost příliš nehodí.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek volil na základní škole v Praze Stodůlkách. Před novináři odhadl, že při účasti 35 až 40 procent vyhraje volby právě jeho strana s hlavním tématem "sociálního státu na evropské úrovni".

Podle šéfa sociálních demokratů jsou evropské volby důležité, protože poslanci v Evropském parlamentu už nyní rozhodují o 60 procentech v ČR platné legislativy. Po přijetí lisabonské smlouvy reformující Evropskou unii to bude 90 procent, poznamenal Paroubek.

Přečtěte si víc o Eurovolbách 2009

V základní škole Norbertov v pražských Střešovicích volil bývalý český prezident Václav Havel. "Volby jsou velmi důležité, důležitější, než si kdo myslí. Evropský parlament roste na významu, dostává nové kompetence," připomenul i on. Dnešní volby jsou podle něj významné i proto, že se po nich občané lépe zorientují v rozložení sil na české politické scéně před předčasnými parlamentními volbami plánovanými na říjen.

Havel opět zkritizoval ostrou předvolební kampaň, negativní billboardy a vzájemné posměšky a urážky mezi stranami. "Nemohu říct, že jsem byl okouzlen těmi diskusemi v televizi, ale to patří k demokracii, všichni mají právo se ozvat, i pitomci," podotkl. Koho volil, novinářům Havel neřekl, už dříve ale podpořil zelené Martina Bursíka.

Průzkumy naznačují, že do sobotních 14:00 k volbám přijde jen přibližně třetina českých voličů. Topolánek, kterého z premiérského křesla za českého předsednictví EU sesadili právě sociální demokraté, byl ve volební místnosti v pražské Písecké bráně dnes vůbec prvním voličem. Při příchodu novinářům řekl, že voliči by měli přijít k urnám i kvůli nebývale agresivní předvolební kampani v podání sociálních demokratů.

"Je evidentní, že v celé Evropě dochází k výraznému posunu a voliči měli by volit ty kompetentní. Nejdeme do lehké doby," podotkl předseda ODS. Zopakoval, že jeho strana by považovala za úspěch zisk sedmi a více z celkem 22 křesel v Evropském parlamentu vyhrazených pro Českou republiku.

krokodyl ( 7. června 2009 14:25 )

PAROUBEK posledni dobou CHODI OBLECENY, JAKO OD TABORAKU... Asu se snazi nevypadat jako komunisticky aparatcik, ale to by musel zmenit vic ves¨ci, zez obleceni

baklajean ( 5. června 2009 21:40 )

ne, on málo peněz nemá, pokud si vzpomínám na jeho tiskovku, kde se chlubil, kolik bere se slovy. "Kdo z vás to má?" Prostě sociální demokrat mého gusta! Kudy chodí, tam by krad!

baklajean ( 5. června 2009 21:39 )

gogo ( 5. června 2009 21:30 )

a klobouků je již ta tam... Ale vše souvisí se vším. Tak, jak lidé byli dříve nuceni o sebe dbát, tak dbali i svoji pověst, práci i o své okolí.... Měli rovněž vlastnosti, které se již téměř vytratily : altruismus, empatii a fantazii .....

lorka ( 5. června 2009 21:11 )

Aspoň, že na ty volby šel oblečenej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa