Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabili lékaře, který prováděl kontroverzní potraty

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, jos - 
1. června 2009
07:25

Americká policie dopadla v neděli na předměstí Kansas City muže, který stejný den ráno zavraždil ve městě Wichita lékaře provádějícího pacientkám v pokročilé fázi těhotenství potraty.

Podezřelý muž byl dopaden asi 300 kilometrů od místa činou pouhé tři hodiny po vraždě. Vraždu odsoudil i americký prezident Barack Obama, který prohlásil, že je šokován.

Jak Obama prohlásil, "ani hluboké rozpory, které panují mezi Američany pokud jde o tak složité problémy, jako jsou potraty, nemohou být řešeny odpudivým aktem vraždy".
Podle Toma Stolze, který je zástupcem policejního velitele ve Wichitě, je podezřelému muži 51 let. Stolz sice novinářům nesdělil jméno vraha, mluvčí policie Tom Erickson ale oznámil, že zadržený se jmenuje Scott Roeder.
Roeder zatím nebyl obviněn a má být převezen do Wichity k výslechu. Dosavadní poznatky naznačují, že Roeder jednal sám, úřady ale zjišťují, zda nebyl napojen na nějakou skupinu militantních odpůrců potratů. Protipotratoví aktivisté ale zavraždění lékaře odsoudili a zdůraznili, že podporují pouze nenásilné projevy nesouhlasu.

Motiv vraždy sedmašedesátiletého lékaře George Tillera zatím není jasný, velmi pravděpodobně ale souvisí s jeho pomocí těhotným ženám. Tiller byl zastřelen, když v místním kostele vypomáhal před začátkem mše. Jeho rodina reagovala prohlášením, podle něhož je to "ztráta pro město Wichita i pro ženy napříč Spojenými státy; George zasvětil svůj život tomu, že ženám poskytoval zdravotní péči na vysoké úrovni i přes hrozby a násilí".

Tillerova klinika je jednou ze tří ve Spojených státech, kde se provádějí potraty po 21. týdnu těhotenství. Tiller s interrupcemi začal v roce 1973. Uznával, že je to stejně kontroverzní téma jako například prohibice. Nicméně říkal, že jde o to, dát ženám možnost volby v dobách, kdy existují technologie, díky kterým lze na plodech zjisti závažné vady.

simeon ( 1. června 2009 10:09 )

takhle řeší třídní nepřítele v pokročilých civilizacích, ne nějaká ubohá vajíčka

Zobrazit celou diskusi