Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

New York: Podezření, že na mexickou chřipku zemřel 16měsíční chlapec

mexická chřipka
mexická chřipka  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
19. května 2009
18:49

Zdravotní úřady v New Yorku prověřují, zda úmrtí šestnáctiměsíčního chlapce v jedné z městských nemocnic má spojitost s takzvanou mexickou chřipkou.

Jonathan Zamora, syn mexických přistěhovalců, zemřel v pondělí večer asi hodinu poté, co ho rodiče přivezli s vysokou horečkou a chřipkovými příznaky na pohotovost.

Pokud by se přítomnost viru, který nový druh chřipky způsobuje, potvrdila, šlo by o druhé úmrtí na tuto nemoc v největším americkém městě. V neděli na prasečí chřipku zemřel pětapadesátiletý učitel.

Newyorský starosta Michael Bloomberg na dnešní tiskové konferenci uvedl, že zatím není potvrzeno, zda v případě malého Jonathana šlo o chřipku A(H1N1), která se minulý měsíc začala šířit z Mexika. Výsledky testů by měly být známé v krátké době.

Bloomberg vyzval občany, aby neváhali s návštěvou lékaře, pokud pociťují chřipkové příznaky. Newyorčany, mezi nimiž žije mnoho nezákonných přistěhovalců, ujistil, že se nemusejí obávat návštěvy zdravotnického zařízení. "Zda máte zdravotní pojištění nebo je váš imigrační status sporný, nehraje roli. Nebudeme se na to ptát," prohlásil.

Newyorské pohotovosti jsou v těchto dnech mimořádně přetížené. Podle šéfa městské zdravotní a nemocniční správy Alana Avilese vyhledává pomoc na pohotovostních odděleních o polovinu více dospělých než obvykle a o více než 100 procent více v případě dětských pacientů.

Ve snaze zabránit šíření nemoci byly v New Yorku uzavřené další školy. Celkem tak je nyní mimo provoz 19 škol, uvedla televizní stanice NY1.

Potvrzené případy nákazy virem H1N1 se objevily i v městské věznici na ostrově Rikers Island. Odbory vězeňských strážců dnes vydaly prohlášení, v němž kritizovaly údajně liknavý přístup vězeňské správy v boji se šířením infekce a dožadovaly se dočasného přemístění nemocných vězňů do jiných zařízení. Bloomberg ovšem takový postup odmítl.

Ve státě New York je podle dnešních údajů federálního Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) evidováno 267 potvrzených případů mexické chřipky, většina z nich ve městě New Yorku. V celých Spojených státech je hlášeno 5469 onemocnění, o 346 více než v pondělí. Šest lidí na nový druh chřipky v USA zemřelo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi