Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mexická chřipka dorazila i na Kubu: Potvrdili nakaženého

Tamiflu
Tamiflu  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, šim - 
12. května 2009
07:12

Kubánské úřady v úterý oznámily první případ nákazy virem A(H1N1), který způsobuje takzvanou mexickou chřipku. Informovala o tom místní televize.

Podle oficiálního prohlášení kubánského ministerstva zdravotnictví, které televize zveřejnila, jde o mexického studenta. Pacient stejně jako dalších 13 mexických studentů je nyní na pozorování.

Kuba se tak stala již 31. zemí, kde byla nákaza zaznamenána. Ve světě je v současnosti evidováno přes 5000 lidí, kteří se novou chřipkou označenou Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako A(H1N1) nakazili. Nejvíce infikovaných je ve Spojených státech, které za poslední den potvrdily virus u dalších 278 osob. Celkem je tak v USA nakaženo přes 2500 lidí. V Mexiku úřady evidovaly 2026 pacientů, v Kanadě 284. Nový virus připravil o život prokazatelně 53 osob - 48 v Mexiku, tři v USA, jednoho v Kanadě a jednoho v Kostarice.

Většina lidí si nemoc přivezla z Mexika či z USA. Ve čtyřech evropských zemích odborníci ale údajně zaznamenali už 42 případů, kdy se člověk nakazil přímo ve své vlasti. Dva takoví pacienti jsou v Německu, jeden v Itálii, devět ve Španělsku a 30 v Británii.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi