Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ostrava: Vyhlášku zakazující pití alkoholu porušily stovky lidí

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: Petr Bělka, Jiří Rubeš)
Autor: ČTK, tez - 
16. května 2009
12:15

Několik stovek případů porušení takzvané protialkoholní vyhlášky museli během prvního měsíce její platnosti řešit městští strážníci v Ostravě. Většinou porušení vyhlášky, která omezuje požívání alkoholických nápojů na některých veřejných prostranství ve městě, vyřešili pouze domluvou.

Pokutu udělili zhruba stovce osob, řekla ČTK mluvčí strážníků Vladimíra Kejdová.

Dodala, že od poloviny dubna strážníci řešili v souvislosti s protialkoholní vyhláškou přes 600 případů. "Ve 463 případech byly osoby na místě zjištěny, v ostatních případech se po příchodu hlídky na místě nikdo nenacházel," vysvětlila mluvčí. Strážníci udělili pokuty za zhruba 22.000 korun.

K městským částem Ostravy, kde je vyhláška nejvíce porušována, patří především centrální Moravská Ostrava a Přívoz nebo Poruba. Starosta Poruby Lumír Palyza ČTK řekl, že by mu nevadilo, kdyby strážníci porušování vyhlášky postihovali podstatně přísněji než doposud.

"Komunikace s lidmi, kteří vyhlášku porušují, je někdy jednoduchá a z prostoru odejdou, ale dost často se strážníkům městské policie vysmívají nebo před jejich příchodem alkoholické nápoje schovají a po odchodu je konzumují dále," uvedl Palyza. Dodal, že obvod si nyní mapuje účinnost vyhlášky a chce se sejít i s vedením městské policie v obvodu.

"Pravděpodobně budou muset více přitvrdit," míní Palyza. Dodal, že problém je také v tom, že vyhlášku často porušují například lidé bez domova, u nichž je obtížné problém případné pokuty vymoci.

Protialkoholní vyhláška platí v 18 ze 23 městských obvodů. Město totiž při její přípravě vyzvalo městské obvody, aby samy navrhly veřejná prostranství, na nichž požadují zákaz konzumace alkoholických nápojů. Vyhláška se tak v každém obvodu, které o ni měly zájem, týká jen vytipovaných ulic a míst.

Bez omezení mohou lidé popíjet nyní jen v Hošťálkovicích, Krásné Poli, Plesné, Polance nad Odrou a Staré Bělé, tedy spíše v okrajových a menších městských obvodech.

Obdobně jako v jiných městech regionu neplatí zákaz konzumace alkoholu ve vymezených prostranstvích na Silvestra a Nový rok, stejně jako v době, kdy se tam konají například slavnosti, trhy a obdobné akce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi