Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

PRASEČÍ CHŘIPKA obklíčila Česko! Další tři podezření

Bratislavská študentka Sabina (19) si včera pre prasaciu chrípku kúpila rúško. Nebola jediná.
Bratislavská študentka Sabina (19) si včera pre prasaciu chrípku kúpila rúško. Nebola jediná.  (Autor: vbj)
Autor: INT, jos - 
30. dubna 2009
07:51

Smrtelný virus prasečí chřipky se přibližuje! S podezřením na možnou nákazu prasečí chřipkou jsou v ČR vyšetřováni další tři lidé - jeden v Ostravě a dva v Praze. Další potvrzené případy ve Švýcarsku, Nizozemí, Německu a Rakousku...

O třech nových případech informuje server tn.cz. Hlavní hygienik Michael Vít varoval, že se prasečí chřipka dostane do Česka v řádu dnů. "Jsou dva nemocní ve Španělsku, dva ve Velké Británii a tři v Německu," uvedl Vít.

V Moravskoslezském kraji byl testován první člověk na možnou přítomnost viru. Jde o muže, který pobýval v Americe a nyní je od pondělního večera v péči lékařů ostravské fakultní nemocnice. Výsledky vyšetřování by měly být známy do 48 hodin.

Lékaři v Plzni vyšetřují kvůli prasečí chřipce jednoho člověka, který přicestoval z Mexika. Zatím mu odebrali vzorky, které budou podrobeny důkladnému prozkoumání.

V sobotu se očekává přílet speciálu asi stoosmdesáti českých turistů z Mexika. Na letišti v Praze-Ruzyni budou instalovány termokamery, které mohou odhalit první příznaky nebezpečné nemoci.

Počet Čechů, kteří mají po návratu z Mexika lehké potíže s horními cestami dýchacími, a jsou proto v domácí izolaci, se zvýšil ze 16 na 20.

Evropa: První potvrzený případ prasečí chřipky hlásí také Nizozemci a Švýcaři. Nakažený muž pochází z města Baden u Curychu.

V Německu byla nemoc potvrzena u třech lidí. Mezi nemocnými je i žena z bavorského Kulmbachu. Toto město leží pouhých 48 kilometrů od českých hranic. Nákazu ve středu potvrdilo i Rakousko. Smrtelný virus postupně oblkličuje Česko.

INTERAKTIVNÍ MAPA NÁKAZY ZDE.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi