Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prasečí chřipka: Svět zvýšil varování na 5. stupeň ze 6!

Prasečí chřipka
Prasečí chřipka  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, brum - 
29. dubna 2009
22:43

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu zvýšila stupeň varování před pandemií takzvané prasečí chřipky z dosavadního čtvrtého na předposlední pátý stupeň.

V Ženevě o tom večer informovala generální ředitelka WHO Margaret Chanová. Všechny země by proto podle Chanové měly zůstat v pohotovosti a aktivovat pandemické pohotovostní plány.

Zatímco čtvrtý stupeň varování indikoval přenos mezi lidmi, označuje pátý stupeň obecně rozšířený přenos infekce mezi lidmi. WHO dříve uvedla, že by mohla stupeň pohotovosti zvýšit v případě potvrzení šíření viru z lidí na lidi alespoň ve dvou zemích, což se stalo v Mexiku a Spojených státech. Šestý nejvyšší stupeň se užívá k označení rozsáhlé pandemie a celosvětového nebezpečí přenosu.

Chanová také vyjádřila přesvědčení, že svět je na pandemii chřipky připraven lépe než kdykoli v dějinách. Zároveň však varovala, že viry chřipky jsou známé schopností rychle mutovat a jejich chování se dá těžko předvídat.

Farmaceutické firmy generální ředitelka WHO vyzvala ke zvýšení produkce a kapacity na výrobu antivirových léků. WHO podle ní nemá dostatečné zásoby antivirových prostředků a potřebuje větší množství darů od firem a vlád.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zatím registruje 114 nakažených v sedmi zemích - v Mexiku, USA, Kanadě, Izraeli, Španělsku, Británii a Novém Zélandu. Počet možných obětí v Mexiku, které je považováno za ohnisko nákazy, stoupl na téměř 160, první oběť mimo tuto zemi dnes ohlásily USA, kde zemřelo dvouleté mexické dítě.

jeeny ( 30. dubna 2009 01:32 )

Nechápu, Jehovisti u nás zvoní každou neděli, s prospekty a hlásáním, že Pán Bůh nás ochraňuje a pomůže všem. Tak prosím toho Pána Boha, aby nebyly nemoci, chudoba a děti, kteří přežívají na ulici bez ohledu na počasí, bez ohledu na finanční situaci. Mám tři malé děti a přemýšlím o adopci človíčka z UNICEF, ačkoliv nemáme peníze, snad zachráníme život. Jana

Zobrazit celou diskusi