Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Severní Korea: Pokračuje ve vývoji jaderných zbraní!

 (Autor: ilustrační foto, wikipedia.org)
Autor: ČTK, oj - 
25. dubna 2009
07:58

Severní Korea dnes oznámila, že na svém původně odstaveném jaderném reaktoru opět začala s přepracováváním vyhořelého jaderného paliva. Získané obohacené plutonium lze použít na produkci jaderných zbraní.

Zpráva přišla jen pár hodin poté, co OSN oznámila uvalení dalších sankcí na tři severokorejské firmy spojené se zbrojním jaderným programem.

Severokorejské ministerstvo zahraničí v prohlášení k obnovení recyklace vyhořelých palivových článků uvedlo, že tento vývoj přispěje k posílení obranného jaderného odstrašování, aby země mohla čelit rostoucím vojenským hrozbám "nepřátelských sil".

Pchjongjang se v šestistranných rozhovorech, jichž se kromě obou korejských států účastní USA, Rusko, Japonsko a Čína, začátkem roku 2007 zavázal, že reaktor v Jongbjonu zavře. Poté, co Rada bezpečnosti Severní Koreu tvrdě kritizovala za nedávné vypuštění balistické rakety, Pchjongjang ze šestistranných rozhovorů odešel. Navíc na protest proti mezinárodní kritice vyhostil mezinárodní pozorovatele i americké jaderné experty a pohrozil, že obnoví svůj jaderný program.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi