Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ředitel Českých drah: Beru půl milionu měsíčně!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Eva Hofrichterová, Tomáš Belica - 
20. dubna 2009
05:21

Topmanažeři Českých drah konečně zareagovali na výzvu Blesku a zveřejnili své platy! „Můj měsíční plat je 500 tisíc korun, u náměstků se to pohybuje do 400 tisíc,“ řekl pro týdeník Ekonom generální ředitel Petr Žaluda (42).

Šéf Českých drah má šest náměstků. Dohromady tedy stát dá na platy managementu ročně asi 35 milionů korun. Podle smluv by Žaluda i ostatní náměstci mohli ještě pobírat bonusy ve výši 100 % mzdy. Ty si prý ale nyní nevyplácejí, protože dráhy mají špatné hospodářské výsledky.

Jenže... Další statisíce můžou dělat náhrady k jejich platům. Žaluda má například od Českých drah luxusní Audi A8. Kolik tedy navíc manažeři mají? „O náhradách a dalších podrobnostech kolem platů vedení budeme informovat zítra,“ reagoval na dotaz Blesku mluvčí Petr Šťáhlavský.

O podezřele vysoké mzdy manažerů drah se Blesk začal zajímat poté, co odcházející ministr dopravy Petr Bendl (ODS) prohlásil, že pokud se sníží vedení Českých drah mzdy o polovinu, získá se do rozpočtu sto milionů korun. Za to, že Blesk o platech manažerů drah začal informovat, přestaly ČD rozdávat deník Blesk ve vlacích Pendolino.

miriam ( 20. dubna 2009 15:01 )

jindro, možná ses měl lépe učit TY, pak by ti došlo to, co ostatním: české dráhy jsou státní podnik, jsou ztrátové, tudíž dotované (včetně platů jejich managementu) ze státního rozpočtu. odkud se berou peníze do rozpočtu snad víš. nemyslím, že by to bylo (a priori) o závisti - jestli rád přispíváš na jejich platy ze svých daní, nikoli jen koupí jízdenky, je to tvoje věc

danton ( 20. dubna 2009 13:05 )

O tyhle lidi právě soukromé firmy zájem nemají.Tak hledají uplatnění ve firmách státních.On se vždy najde nějaký kámoš který se jim o místo postará.A vzdělání který mají má dnes už plno lidí a možná mladších a perspektivnějšich.

danton ( 20. dubna 2009 12:54 )

Morálka a hamižnost některých managerů těchto státních podniků nezná mezí.Obzvláště dráhy se nemají čím chlubit.Podle mne by si nezasloužili ani průměrnou mzdu za to co vedení drah předvádí.Nejhorší je ,ale to že hospodaří s penězi daňových poplatníků a nechovají se podle toho.Ale pro ně je nejdůležitější si namastit vlastní kapsy a ty občane ( cestující ) můžeš za tím vlakem třeba běhat.Mě osobně se vždy udělá nevolno a chce se mě zvracet jakmile tyto lidi v mediích jenom spatřím.Ale toto se týká i dalších podniků se státní účastí kde sedí podobní " topmanageři ".

drobek ( 20. dubna 2009 12:46 )

Je vidět jak do dobře "odborníci " řídí.Od 10 k 5

jindraa ( 20. dubna 2009 12:14 )

Ano, mas pravdu,ty pany ti dole nezajimaji a proc by je to take melo zajimat. A co s temi penezi delaji ? A co je ti potom ? Mela jsi se lepe ucit a mela by jsi se take dobre.

Zobrazit celou diskusi