Tradiční český kapr či losos v nejrůznějších úpravách, ale většinou i bramborový salát nebude o Štědrém večeru chybět ve většině českých domácností. Jen leckde pojímají po gastronomické stránce "svatvečer" jinak. V rodině ředitelky Divadla Spejbla a Hurvínka Heleny Štáchové například "po italsku".

267217:gallery:true:true

"U nás v rodině nejí maso ani ryby nikdo. Já bych si rybu dnes už dala, i když kapra nemám ráda. Vzhledem k tomu, že vařím hlavně pro rodinu, musím se přizpůsobit. A tak se na našem štědrovečerním stole objeví většinou italské chody - baklažány, lasagne a tak podobně. V tomhle jsme rodinou naprosto netradiční. Vždyť udělejte z mrkve kapra - to přeci nejde," řekla Štáchová.

Federální česko-slovenskou kuchyni dodržuje o Vánocích herečka Anna Šišková, populární z českých filmů i divadelních jevišť. "Nejsem stále v Praze, pobývám často i v Bratislavě, ale v posledních letech jsme slavili Štědrý večer střídavě tady i tam," uvedla. Letos bude v Praze a na stole se objeví kapr i bramborový salát. "Navíc připravím naši kapustnicu, smetanovou a bez masa, s rozmačkanými brambory," uvedla. Navrch se podle ní na Slovensku servíruje i takzvaná "všepolievka", v níž je čočka, fazole a veškerá zelenina - to aby bylo všeho hojnost. Slovenskou specialitou jsou vánoční oplatky připravované s medem, ořechy a česnekem.

Takzvanou silvestrovskou kapustnicu, kde je vepřové maso, uzené i klobásky, chystá Šišková každoročně na své domovské scéně Astorka v Bratislavě. "Vařím ji v opravdu velkém hrnci tak pro 30 i víc lidí; pokaždé se sní," dodala.

267222:gallery:true:true

Jinak je tomu také u herečky Sandry Novákové, kterou čeká v novém roce návrat do seriálu Ordinace v růžové zahradě. "Většinou nemáme ani kapra. Někdy nemáme ani bramborový salát a často ho připravujeme úplně jinak, třeba po francouzsku. Minulé Vánoce jsem pro celou rodinu dělala japonské sushi. Připravím je i letos, ale protože můj přítel (producent Jan Nejedlý) je na tradici, bude i salát, něco smaženého a nějaká rybí polévka. A místo cukroví bude lehký dort s čerstvým ovocem," uvedla.

267221:gallery:true:true

U herečky Ivany Andrlové se na Vánoce ryby jedí. Zatímco však prý všichni milují rybí polévku, její dcera ji sní jen z donucení, aby mohla ke stromečku. "Kapra si také nedá, a tak jí dělám zvlášť lososa. My ostatní už jsme tradiční - jíme kapra i bramborový salát," prozradila.

267218:gallery:true:true

Herečka Martina Hudečková se spoléhá na rybí polévku od maminky. "Pak máme bramborový salát, v podstatě hodně obyčejný, do kterého nedáváme salám. Ten dělám většinou já. No a pak tradičně smaženého kapra, cukroví, vánočku i ovoce," prozradila.

267219:gallery:true:true

"Klasikem" je i Martin Klásek, který propůjčuje hlas Spejblovi a Hurvínkovi. U nich doma se však dělá kapr na víc způsobů, nejenom smažený. "Moje žena ho připravuje i v nejrůznějších úpravách, například na kmíně či na rajčatech. Kapra si užíváme a já osobně miluji rybí polévku. V posledních letech naopak neholdujeme cukroví, to se u nás nedělá. Občas dostaneme od babičky něco pro děti, ale já to nejím už pár let," uvedl.

Martin Klásek
Autor: ČTK