„Jak Miroslav Horníček nikdy nezapomněl na naše město, tak Plzeň nikdy nezapomene na svého jedinečného rodáka,“ uvedl náměstek primátora Martin Baxa s tím, že umělec patří bezesporu mezi nejvýraznější osobnosti české kultury minulého století.

V Plzni se narodil, vystudoval, pracoval zde krátce ve Škodovce a poté jako úředník Městské nemocnice v Plzni. I své první herecké angažmá získal ve svém rodném městě, v Městském divadle. Z Plzně se odstěhoval v roce 1945. Nikdy ovšem na Plzeň nezapomněl a vždy se ke svému rodnému městu hrdě hlásil,“ řekl Baxa.

K výročí výstava

Výstava s názvem Tak už jsem zase doma, Plzeňáci!, která bude v mázhauzu plzeňské radnice k vidění od 2. do 23. listopadu, provede návštěvníky životem a tvorbou tohoto známého umělce. Při vernisáži v pondělí 5. listopadu bude poprvé představena publikace Miroslav Horníček a Plzeň z edice Významné plzeňské kulturní osobnosti.

Připomenutí umělcova narození chystá i plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla. V den stých narozenin (10. listopadu) po něm pojmenuje foyer Malé scény Nového divadla a odhalí jeho bustu. Ve Velkém divadle se poté odehraje vzpomínkový Galavečer k poctě Miroslava Horníčka.

Den před výročím narození tohoto umělce se v Zahradě Miroslava Horníčka za Úřadem městského obvodu Plzeň 3 uskuteční vzpomínkové setkání. Odehraje se u umělcovy busty, která od roku 2004 parku dominuje.

Fotogalerie
6 fotografií