Podle průzkumu provedeného společnostmi ESET a Seznam.cz si Češi nejčastěji chrání obsah svého smartphonu otiskem prstu. Zabezpečení pomocí této dnes už běžně rozšířené biometrické technologie volí třetina z nás. PIN si jako způsob zamykání telefonu ponechalo 28 procent uživatelů.

TIP: Čtečka otisků už nebude výsadou smartphonů. Dostanou ji také platební karty

Třetím nejčastějším typem zámku na smartphonech je gesto, ale i jeho použití klesá a letos jej využívá pouze 18 % lidí. Alarmující se spíše počet uživatelů bez jakéhokoli zabezpečení, kterých je stále 20 %. I tak jde ale o zlepšení – před třemi lety měla nezabezpečený mobil třetina. Zároveň se také zvyšuje počet uživatelů, kteří ve svém mobilním zařízení používají nějakou antivirovou aplikaci a podle průzkumu jich je už 58 %. U notebooků a počítačů je přitom chráněno více než 90 % zařízení.

TIP: Čtečka otisků v bočním tlačítku není mrtvá. Koncept po Sony převezme Motorola

Nejčastěji přitom Češi na internet, který představuje největší hrozbu pro nakažení škodlivým softwarem, přistupují ze smartphonu (81 %). Druhý nejčastější je přístup z notebooku (70 %) a třetí stolní počítač (57 %). Klesá počet přístupů z tabletu, jenž činil pouze 37 % případů. Průzkum probíhal formou online dotazování, které realizoval Seznam.cz od 13. do 23. dubna 2018 a zúčastnilo se jej 946 respondentů.