Při stejné kapacitě mají být poloviční, při stejné velikosti mají vydržet dvojnásobek. A bezpečnost má být na špičkové úrovni – na rozdíl od článků s tekutým elektrolytem zde při zkratu nehrozí silná chemická reakce, hoření, nebo dokonce výbuch.

TIP: Jak prodloužit život baterie v mobilu

SolidEnergy Systems podle IEEE Spectrum slibuje, že ještě letos uvede první komerční lithiové baterie pro drony, díky kterým by se jejich obvyklá výdrž okolo 20 minut (kategorie vyšších rekreačních a profesionálních) mohla zvednout až na 40 minut. Poté přijdou na řadu mobily, nositelnosti a nakonec i elektromobily.

Zní to skvěle, ale je tu jedno velké „ale“. Startup z východního pobřeží USA toto neslibuje poprvé, výroba se totiž podle podobného harmonogramu měla rozjet už před dvěma lety, technologie byla poprvé oznámena v roce 2014.

TIP: Tahle baterie udrží dvojnásobek energie. Revoluci čekejte v únoru 2017

Dočkáme se tentokrát? Nebo jen shánějí další investory? Proč tuhle firmu už dávno nekoupil lithiový baron Elon Musk, Apple, Google, Facebook, nebo další velikáni technologického světa? Tak či tak, s nadějemi se pro jistotu držme při zemi...