Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Řidiči – recidivisté, zpozorněte! Navrácení řidičáku vám od dubna prodraží kurzy s terapeutem!

Autor: Tomáš Belica - 
14. března 2024
05:00

Jízda pod vlivem alkoholu nebo ve stavu vylučujím způsobilost či odmítnutí podrobit se testu na alkohol a drogy. Za tyto přestupky od letošního roku vyfasujete tučnou pokutu a zákaz řízení až na 18 měsíců. A abyste pak řidičák vůbec získali zpátky, čekají vás od dubna také povinné terapeutické kurzy. To znamená další tisíce korun navíc!

Od 1. dubna řidiči, kteří nasbírají 12 trestných bodů a dostanou za své hazardérské chování zákaz řízení aspoň na 18 měsíců, budou muset povinně absolvovat terapeutická sezení.

Odmítnout dýchat = na kurz!

Skupinové sezení podle ministra dopravy Martina Kupky automaticky čeká následně také ty, kdo se při silniční kontrole odmítnou podrobit testu na alkohol či drogy. „Tedy k té vlastně nejvyšší sankci 75 tisíc korun (ve správním řízení – pozn. red.) přibývá i tento typ opravdu odstrašujícího trestu,“ řekl včera Kupka.

Sezení čeká na tisíce řidičů

„V tuto chvíli se kurzy týkají zhruba 15 tisíc řidičů, což není úplně zanedbatelné číslo,“ dodal ministr. Podle Jindřicha Friče z Centra dopravního výzkumu je předpoklad, že terapeutické kurzy ročně podstoupí až několik tisíc řidičů pirátů ročně.

„Klient nejdřív musí navštívit rezervační portál (na webu metodickecentrum.cz – pozn. red.) Po rezervaci uhradí klient cenu za kurz a bude si moci vybrat, kde ho chce absolvovat,“ doplnil Frič. A cena nařízeného kurzu? Ta je stanovena vyhláškou, kurz momentálně vyjde na 13 310 Kč!

Věří v úspěch

Skupinové sezení trvá celkem 20 hodin, je rozdělené do 5 bloků po 4 hodinách. Vyškolení terapeuti, kterých je nyní kolem stovky – výhledově jich má být až 160 –, musí za tu dobu přesvědčit řidiče, aby své rizikového jednání za volantem už neopakovali.

„Naši klienti znají velmi dobře předpisy, ale nedodržují je,“ popisuje úskalí psycholog Pavel Řezáč z Metodického centra. Smyslem terapie je tak zcela změnit jejich chování a přemýšlení. A prý to může fungovat.

„Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že kurzy mohou snížit recidivu rizikového chování o 30 až 70 %,“ uvedla Veronika Kurečková, vedoucí Oblasti dopravní psychologie – terapie a poradenství v dopravě.

K psychologovi ještě kurz

A to není vše. Už dnes platí, že řidiči, kteří „nasbírali“ 12 bodů a přišli tak o řidičský průkaz, musí podstoupit psychotesty. Jejich cena se podle Pavla Řezáče pohybuje mezi dvěma až třemi tisíci korunami.

A k tomu znovu absolvovat přezkoušení v autoškole. Pokud se k tomu připojí i nařízený terapeutický program, hříšník může snadno zaplatit i přes 20 tisíc!

Jak program probíhá?

Terapeutický program je určen pro řidiče pachatele přestupků a trestných činů v dopravě. Jeho cílem je prevence rizikového chování v dopravě. Jeho absolvování je povinné od letošního dubna pro všechny, kdo usilují o navrácení řidičáku a kteří o něj přišli z těchto důvodů:

  • dostali zákaz řízení na 18 měsíců nebo déle
  • odmítli se podrobit zkoušce na alkohol nebo drogy
  • musejí kurz absolvovat z rozhodnutí soudu

Program je skupinový, účastní se jej zpravidla 3 až 12 osob. Probíhá v 5 sezeních po 4 hodinách, zpravidla jde o jedno sezení týdně. Klienti si v průběhu teraie řeknou, proč tam vlastně jsou, seznámí se s problematikou alkoholu a drog za volantem, zaměří se na přestupky v dopravě, kvůli nimž se v kurzu ocitli, a také si sestaví vlastní strategii, co se sebou hodlají dále dělat.

Video  Rozhovor s dopravní terapeutkou Leugnerovou 
Video se připravuje ...

Video  Kupka pro Blesk: Proč dálniční známka zdraží na 2 300 Kč? Z povolené rychlosti 150 km/h obavu nemá.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

krapotkin ( 14. března 2024 10:07 )

Je jasné, o co týhle zločinecké vládě - jen o peníze, aby je mohli hned poslat oligarchům na Ukrajinu na nové Mecedesy.

Zobrazit celou diskusi