Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putinova luxusní jachta za stamiliony: Loď pro jeho údajnou milenku kotví v zemi NATO!

Autor: rc - 
23. listopadu 2023
14:25

Ruský prezident Vladimir Putin vlastní několik luxusních jachet. Dominantou jeho flotily byla superjachta Šeherezáda, kterou však po ruské agresi na Ukrajině zabavily italské úřady. Putinova údajná milenka Alina Kabajevová si prý zamilovala jiné plavidlo se jménem Victorie. Téměř sedmdesátimetrová loď má mít i speciální kajutu s obrovskou kulatou postelí se zrcadlem na stropě. Luxusní plavidlo ruského vůdce v současné chvíli kotví v jedné ze zemí NATO.

Superjachta Victoria má patřit ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Luxusní loď, která má délku 71 metrů, má hodnotu v přepočtu bezmála 900 milionů Kč.

Kotví v zemi NATO

Jak uvedl na sociální síti Twitter ruský opozičník Michail Chodorkovskij, jachta byla postavena v roce 2005 v loděnici Sevmaš, která se nachází v přístavním městě Severodvinsk. Tato loděnice vyrábí jaderné ponorky pro ruské námořnictvo. Jachta v minulosti kotvila u města Soči. Jak ale uvádí Chodorkovskij a server Dossier, loď se v současné chvíli nachází v zemi NATO. Před měsícem údajně odplula do přístavu Tuzla v tureckém Istanbulu. V loděnici, kde se opravují superjachty a vyrábí lodě pro turecké námořnictvo, podstupuje rekonstrukci.

Oficiálním majitelem jachty je Gennadij Timčenko. „To je normální. Putin tyto věci nemůže mít v oficiálním vlastnictví, protože oficiálně žije z prezidentského platu zhruba v přepočtu zhruba 2,7 milionu Kč. Ale i když se Putinovo jméno nikde v dokumentech ohledně Viktorie neobjevuje, existuje spousta důkazů, že jde skutečně o jednu z jeho osobních lodí,“ uvádí Chodorkovskij.

Jedním z důkazů je podle něj to, že nikdo si jen tak nemůže nechat postavit loď loděnicí, jež se specializuje na výrobu jaderných ponorek. Zároveň byla jachta často viděna u města Soči, což je domovské kotviště pro další Putinovy lodě. Často se plaví u mysu Idokopas, kde se nachází luxusní prezidentův palác. V seznamu jmen posádky se objevují jména, o nichž je údajně známo, že pracovali na jiných lodích, jež patří ruskému vládci či jeho blízkým přátelům. První kapitán Victorie prý v současné době pracuje na lodi exprezidenta Medveděva.

Ačkoliv má ruský vůdce ve své flotile dalších devět luxusních lodí, právě Victorie má být nejmilovanější lodí jeho údajné milenky Aliny Kabajevové. 

Luxus pro Kabajevovou?

Navíc podle informací britského deníku The Sun, který odkazuje na celní prohlášení z roku 2019, má jachta dvě velitelské kajuty. Jedna z nich podle všeho patří ruskému prezidentovi a další údajné milence Alině Kabajevové. Loď se chlubí vším luxusem. Salóny jsou lemovány zlatem, podlahy jsou pokryté plyšovými koberci a kajuty zdobí křišťálové lustry. Nechybí ani heliport a bazén.  

Jedna z hlavních ložnic disponuje obří kulatou postelí, nad níž je zrcadlo. Není však jasné, v čí kabině se postel nachází. Victoria byla v roce 2021 viděna poblíž anektovaného Krymu. Na jachtu v roce 2020 upozornila i blízká přítelkyně Kabajevové a choreografka Natalie Beluginová, která se nechala s lodí vyfotit. Fotografie publikovala na svém profilu na VKontakte.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinci opravují český tank T-72 přímo na frontě. 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa