Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bohdan (18) je doma na Ukrajině: Okupanti ho odvlekli do Ruska a nutili vstoupit do armády

Autor: ČTK - 
19. listopadu 2023
15:19

Na Ukrajinu se vrátil ukrajinský teenager a sirotek Bohdan Jermochin, kterého Rusové odvlekli z okupovaného Mariupolu do Ruska. Na sociálních sítích o tom informoval šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Jermochin byl v době svého pobytu v Rusku předvolán k odvodové komisi, kam se měl dostavit po dovršení 18 let.

„Našemu týmu se podařilo navrátit domů Bohdana Jermochina, ukrajinského hocha, kterého Rusko odvezlo z Mariupolu do Moskevské oblasti,“ napsal Jermak. Dodal, že mladík má 18. narozeniny právě dnes.

Jermochinův návrat se podle něj podařilo zrealizovat díky projektu Bring Kids Back (Přivezte děti zpátky) iniciovaného ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským i úsilí ukrajinské prezidentské kanceláře a ombudsmana Dmytra Lubince. Jermak poděkoval za pomoc také Kataru a Dětskému fondu OSN (UNICEF).

Rusové loni po obsazení Mariupolu umístili mladíka do pěstounské rodiny v Rusku. Letos v březnu se Jermochin pokusil z Ruska utéct zpět na Ukrajinu, ale zastavily ho bezpečnostní složky poblíž hranic, napsal dříve portál Meduza. Mladík se nakonec spolu se svou ukrajinskou právní zástupkyní Katerynou Bobrovskou obrátil přímo na Zelenského, kterého požádal o pomoc s návratem.

Kyjev viní Rusko, že unáší ukrajinské děti se záměrem vymazat jejich ukrajinskou identitu. Mezinárodní trestní soud (ICC) letos v březnu vydal kvůli podezření z nezákonného odvlékání ukrajinských dětí do Ruska zatykač na Lvovovou-Bělovovou a také na ruského prezidenta Vladimira Putina.

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa