Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putinovi pomohl dobýt Krym, pak ho kritizoval a skončil ve vězení: Teď chce Girkin být prezidentem

Autor: ČTK - 
18. listopadu 2023
21:51

Vězněný ruský nacionalista Igor Girkin oznámil, že se chce v nadcházejících volbách ucházet o prezidentský úřad. Informoval o tom nezávislý ruský server Sota, který se odvolal na Girkinův dopis z vazby. Bývalý velitel proruských separatistů na Donbasu je v Rusku od léta ve vyšetřovací vazbě kvůli obvinění z podněcování k extremistické činnosti. Jako stoupenec války proti Ukrajině kritizoval ruské vojenské velení i prezidenta Vladimira Putina a označoval je za neschopné.

Girkin, známý také jako Igor Strelkov, zároveň hraje ústřední roli v kauze dopravního letadla sestřeleného v roce 2014 nad východní Ukrajinou. Nizozemský soud ho loni v listopadu v nepřítomnosti odsoudil na doživotí kvůli podílu na vraždě 298 lidí, kteří byli v tu dobu na palubě. Šlo o let MH17, letadlo startovalo z Amsterodamu a namířeno mělo do Kuala Lumpuru.

Server Sota dnes mimo jiné zveřejnil video, na němž muž, kterého server označil za spolupředsedu skupiny nazvané Ruské hnutí za Strelkova (RDS), čte na tiskové konferenci Girkinův dopis oznamující kandidaturu. V něm Girkin svým stoupencům ukládá, aby založili volební štáb a začali sbírat podpisy pro jeho kandidaturu, uvedla Sota.

Moskevský soud v září Girkinovi vazbu prodloužil o další více než tři měsíce. Ve vazební věznici Lefortovo zůstane nejméně do 18. prosince.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov už dříve prohlásil, že Putin má ve volbách plánovaných na příští rok bezprecedentní podporu a že pokud by kandidoval, získal by drtivou většinu hlasů. Očekává se přitom, že ruský prezident, který je u moci už více než 20 let, v čele země zůstane. Agentura Reuters poznamenala, že Girkin je kvůli situaci v Rusku a svému věznění nepravděpodobným uchazečem.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa