Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruský voják přiznal barvu: Kreml posílá na frontu děcka bez munice

Autor: jmr, swp - 
18. listopadu 2023
05:00

Tento týden zveřejnil poradce ukrajinského ministra vnitra video s výpovědí ruského vojáka o současném stavu ruských vojsk. Ten v něm varuje své krajany, aby se nepřidávali k armádě, protože Moskva jen posílá „děcka“ na smrt, když je bez munice staví na Ukrajině do předních linií, uvedl server Newsweek.

Generální štáb ukrajinské armády na svých sítích pravidelně sdílí počty ruských ztrát od počátku války v únoru 2022. Jsou v nich zahrnuti nejen padlí, ale také zajatí ruští vojáci. Podle posledních dat ztráty překročily hranici 300 tisíc. Toto tvrzení, jak upozorňují novináři, se nepodařilo nezávisle verifikovat.

Zprávami o nedostatečně vycvičených a vybavených ruských vojácích vyslaných na frontu se to v průběhu současného konfliktu hemží. Objevují se rovněž informace o tom, že jsou do války nasazováni „dětští vojáci“. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko sdílel na sociální síti X video, které zachycuje maskovaného vojáka, jak běduje, že jsou mladí vojáci, které nazývá „osmnáctiletými děcky“, posíláni na Ukrajinu „na porážku“ bez pořádného výcviku a vybavení.

Ruský voják: Mladé kluky posílají na porážku

„Natáčím toto video za celý Kamčatský prapor, který byl právě poslán na porážku,“ říká maskovaný voják. „Umřela tu nevycvičená osmnáctiletá děcka… Ani nevystřelila, protože neměla munici.“

„Poslali nás sem s prázdnýma rukama,“ pokračuje. „Umírají a jsou ranění každý den… Lidé umírají. Nevycvičení. Bez vybavení. Držíme pozici, jak jen můžeme. Neopouštíme ji. Ale hodně nás tady umírá.“ Dále vyjevil, že mnoho vojáků kvůli nedostatku potravin a pořádného oblečení s příchodem chladných zimních měsíců brzy zemře hladem a zimou.

Voják na videu nadále nazývá své mladé spolubojovníky dětmi, když doplňuje, že polovina jeho jednotky už byla zabita, a odsuzuje rozhodnutí gubernátora Kamčatky Vladimira Solodova zformovat tento prapor. „Akorát jste vystavil děcka palbě,“ říká. „Jak se podíváte do očí rodičů mrtvých osmnáctiletých nebo dvacetiletých kluků? Prostě vás nechápu, Solodove.“

Solodov apeloval na obyvatele Kamčatky, oblasti na samém východě Ruska, aby se přidali k dobrovolnickému praporu a zapojili se do bojů na Ukrajině podepsáním roční smlouvy. Nyní ovšem čelí kritice za údajné nedodržování jejích podmínek. Solodovovo jméno je na sankční seznamu proti ruským funkcionářům, který vydalo americké ministerstvo zahraničí. To zdůraznilo, že mezi povinnosti ruských gubernátorů patří rekrutování občanů do bojů na Ukrajině.

Sankce letos na Solodova uvalila i vláda Velké Británie, která jej obvinila z podílení se na organizaci nezákonné deportace ukrajinských dětí do Ruska. Za tento domnělý deportační plán vydal Mezinárodní trestní soud v březnu zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina.

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

Zobrazit celý online

Video  Epicentrum - Otakar Foltýn  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa