Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Putin se v Číně sešel se Si Ťin-pchingem. Rakety ATACMS pro Ukrajinu označil za chybu

Aktualizováno -
18. října 2023
13:41
Autor: ČTK - 
18. října 2023
06:43

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes v Pekingu sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem na okraj summitu k plánu takzvané nové Hedvábné stezky. Sia už předtím označil za drahého přítele, informuje agentura Reuters. na následné tiskovce Putin mluvil mj. o dodávce amerických raket ATACMS na Ukrajinu - označil ji za chybu, situaci na frontě ale tyto střely podle něj výrazně nezmění.

Putin, který je teprve na své druhé zahraniční cestě mimo státy někdejšího Sovětského svazu od loňského útoku Ruska na Ukrajinu, v rozhovoru se Siem vyjádřil přesvědčení, že v dnešní složité době je nutná úzká koordinace zahraniční politiky.

Čínský prezident zase konstatoval, že vzájemná důvěra mezi dvojicí mocností se stále prohlubuje. Zároveň si pochvaloval, že se s Putinem za uplynulých deset let sešel už 42krát, díky čemuž je pojí hluboké přátelství.

Ruský prezident už předtím během svého vystoupení na summitu Sia a jeho plán nové Hedvábné stezky ocenil a vyjádřil přesvědčení, že svět sblíží a že Rusko může hrát klíčovou roli při oživení této historické trasy.

„Rusko a Čína, stejně jako většina zemí světa, sdílejí touhu po rovnocenné, vzájemně výhodné spolupráci s cílem dosáhnout všeobecného udržitelného a dlouhodobého hospodářského pokroku a sociálního blahobytu při respektování civilizační rozmanitosti a práva každého státu na vlastní model rozvoje,“ prohlásil mimo jiné Putin, před jehož projevem z místnosti odešli někteří představitelé evropských zemí.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Putin kritizoval dodávky raket z USA

Na tiskovce v Pekingu Putin následně kritizoval dodávku amerických raket ATACMS na Ukrajinu. "Samozřejmě způsobují škody a znamenají další hrozbu. My ale budeme schopni útoky odrazit," prohlásil Putin. "A co je nejdůležitější, (rakety ATACMS) postrádají kapacitu změnit situaci na frontě," dodal.

Ukrajinský prezident Volodmyr Zelenskyj tento týden poprvé potvrdil, že Kyjev začal používat rakety ATACMS, jejichž menší počet nedávno Spojené státy Ukrajině dodaly. Deník The Wall Street Journal napsal, že USA dodaly Ukrajině malý počet střel ATACMS ve verzi o doletu asi 160 kilometrů.

Ukrajinské síly podnikly s využitím nové zbraně v noci na úterý útok na letiště v Ruskem okupovaných městech Berďansku a Luhansku. Podle ukrajinské strany zničil Rusům devět vrtulníků různých typů, blíže neupřesněnou speciální techniku a odpalovací zařízení protivzdušné obrany, poškozeny byly vzletové a přistávací dráhy a zničeny sklady s municí. Nasazení střel ATACMS, které nebylo předem ohlášeno ve snaze dosáhnout překvapení, potvrdila některá americká média a také ukrajinský prezident Zelenskyj.

Ukrajina americkou vládu opakovaně žádala o poskytnutí střel, jež by posílily schopnost ukrajinské armády narušovat zásobovací trasy a zasahovat letecké základny a železniční síť na Ruskem okupovaných územích, píše Reuters.

Video  Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching v Moskvě  - Profimedia
Video se připravuje ...

jonn ( 18. října 2023 14:59 )

Jak kde .

luxardo ( 18. října 2023 14:23 )

Byl jste někdy v Rusku ? Jeďte se tam podívat, vypadnou vám oči.

rumovapalice ( 18. října 2023 08:42 )

Jenom chce vyměnit maďarské klobásy(moc dobré), za ruskou naftu, víc nic.

Zobrazit celou diskusi