Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajinský dron zabil známého ruského propagandistu. Poslední chvíle zachytilo video

Autor: ČTK - 
23. listopadu 2023
10:34

Zemřel reportér ruské televizní stanice Rossija-24, který podle ruského ministerstva obrany ve středu utrpěl zranění při ukrajinském dronovém útoku v Záporožské oblasti. Úřad přitom ve středu tvrdil, že novinář je mimo ohrožení života. Agentura TASS dnes s odvoláním na šéfa ruského svazu novinářů Vladimira Solovjova napsala, že svým zraněním podlehl.

„Tragická zpráva, nenahraditelná ztráta pro naši televizní stanici. Náš korespondent Boris Maksudov, který pracoval v oblasti zvláštní vojenské operace a dostal se pod palbu ukrajinských ozbrojených sil, podlehl zraněním, aniž nabyl vědomí,“ uvedl moderátor stanice ve vysílání.

Záporožská oblast je jedním ze čtyř ukrajinských regionů, které Moskva loni částečně okupovala a nezákonně anektovala. Místo, kde k útoku na skupinu ruských novinářů došlo, ruské úřady neupřesnily.

Od začátku ruského vpádu na Ukrajinu v únoru 2022 zemřelo v bojových oblastech zhruba 15 novinářů, napsala s odkazem na bilance profesních organizací agentura AFP.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa