Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel: Zima bude pro Ukrajinu velmi složitá. Konflikt na Blízkém východě má výbušný potenciál

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. listopadu 2023
10:25
Autor: ČTK, simao - 
21. listopadu 2023
08:30

Vedení armády dnes na každoročním velitelském shromáždění probírá hlavní úkoly a plány na příští rok. Poprvé na něm ve funkci prezidenta promluvil Petr Pavel. Konflikty na Ukrajině a Blízkém východě dávají mnoho lekcí k adaptaci nejen armády, ale i systému řízení, zpravodajství a logistiky, vzkázal mj. Pavel. Konflikt na Blízkém východě má obrovský výbušný potenciál stát se globální záležitostí, a to především tím, jak začíná rozdělovat svět, varoval Pavel.

Posledního podzimního velitelského shromáždění se účastnil prezident Miloš Zeman, na únorovém hlava státu chyběla. Pro Petra Pavla, který je armádním generálem ve výslužbě, se stalo dnešní vystoupení prvním ve funkci vrchního velitele ozbrojených sil.

„Bezpečnostní situace od posledního velitelského shromáždění se rozhodně nijak nezlepšila. Existující problémy přetrvávají, možná se ještě prohloubily, vznikly nové a celkově se situace z hlediska bezpečnosti ve světě dále zhoršuje a komplikuje. Pro nás to znamená jediné. Být připraveni na to, že konflikt je reálný,“ upozornil Petr Pavel.

„Nejenom válka na Ukrajině, ale i konflikt na Blízkém východě nám dává spoustu lekcí k tomu jak změnit, adaptovat nejenom naší armádu, ale i systém řízení, zpravodajství, logistiky, abychom v případném konfliktu byli úspěšní,“ pokračoval Pavel.

Pavel: Únava z války a problém protiofenzivy

„Válka na Ukrajině s sebou nese jedno velké riziko. A sice únava z války, která se samozřejmě a nutně projevuje nejenom u válčících stran, které buď Ukrajinu nebo Rusko podporují, povede k tomu, že poroste tlak na ukončení konfliktu nějakou dohodou,“ podotkl Pavel.

„Ta dohoda, pokud k ní dojde, bude samozřejmě vycházet z reálné situace na bojišti. A jak vidíme, protiofenziva Ukrajiny se nevyvíjí tak, jak Ukrajinci sami očekávali. A je to nejenom tím, že podpora Západu v přípravě této protiofenzivy nebyla dostatečně masivní a rychlá, takže Ukrajinci začali s poměrem sil, který nebyl úplně výhodný pro ofenzivu, ale zároveň také čas, který přípravou byl stráven, umožnil Rusku velice dobře se na ukrajinskou protiofenzivu připravit. A do takto připravené obrany je samozřejmě mimořádně složité rozvinout jakýkoliv úspěch,“ uvedl Pavel.

Ruský úspěch? Hrozba nejen pro ČR

Dodávky zbraní Ukrajině váznou a nedosahují úrovně, jaká by byla potřeba, míní prezident. „Zima pro Ukrajinu rozhodně nebude jednoduchá,“ varoval Pavel a upozornil i na zničenou energetickou infrastrukturu a tlak na obyvatelstvo z hlediska pokračující odolnosti a podpory armády.

„Navíc z posledních informací, které jsou i z frontové linie, se ukrajinští vojáci sami cítí nejenom unavení, ale v rostoucí míře i zklamaní podporou ze Západu a mají pocit, že je v tom necháváme. To samozřejmě není dobré východisko k tomu, jak přečkat těžkou zimu,“ upozornil Pavel.

„Úspěch Ruska na Ukrajině by byl velkým problémem pro nás všechny, nejenom pro ČR, ale pro všechny spojence, pro všechny západní země,“ varoval dále Pavel.

Výbušný konflikt na Blízkém východě

Pavel se v další části projevu dostal i k válce Izraele s Hamásem. Konflikt na Blízkém východě má obrovský výbušný potenciál stát se globální záležitostí, především tím, jak začíná rozdělovat svět.

Teroristický útok palestinského radikálního hnutí Hamás 7. října měl podle Pavla jasný cíl vyvolat velice silnou reakci Izraele a zároveň začít štěpit mezinárodní veřejné mínění v neprospěch židovského státu.

„Není zdaleka jenom omezeným regionálním konfliktem, ale jak jsme měli možnost sledovat, má obrovský výbušný potenciál nejen pro regionální konflikt, ale dokonce globální. Nejen v rovině fyzické, válčení, případně vstupem do války Íránu a dalších zemí, ale především tím, jak začíná rozdělovat svět,“ řekl Pavel.

V různých zemích, i spojeneckých, sílí odpor proti izraelské odvetě a podpora Palestinců, míní prezident. Mělo by to podle něj být varováním, že ani v případech, kdy se na první pohled zdá situace jasná, si nemůže nikdo být jistý vývojem. „Je celkem jasné, že podpora veřejného mínění je klíčovou pro jakýkoli úspěch i ve vojenské operaci,“ dodal Pavel.

Nemocná Černochová

Ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) z důvodu onemocnění zastoupil na shromáždění její náměstek František Šulc.

Velitelské špičky se setkávají na ministerstvu obrany pravidelně na podzim a na jaře. Podzimní setkání se zaměřuje hlavně na plány na následující rok, únorové na vyhodnocení minulého roku.

Řehka: Rusko a terorismus jako hrozby

Mezinárodní terorismus dál ohrožuje naši civilizaci a vedle Ruska je nejvýznamnější hrozbou pro NATO, uvedl náčelník generálního štábu Karel Řehka. Podle Řehky nelze spoléhat na věčný mír a v souladu s nedávno schválenou obrannou strategií je nutné se chystat na obrannou válku vysoké intenzity s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi.

Řehka řekl, že konflikty ve světě, strategické šoky a překvapení se opakují se železnou pravidelností a nelze spoléhat na věčný mír. Rusko na Ukrajině se podle něj chystá na dlouhou opotřebovávací válku. Před několika týdny navíc vyvstal nový problém na Blízkém východě, připomněl teroristický útok hnutí Hamás a následnou odvetu Izraele.

Terorismus je podle Řehky vedle Ruska nejvýznamnější hrozbou pro NATO. „Zůstává hrozbou, na kterou se musíme připravovat,“ konstatoval. Pokud by eskalovat konflikt na Ukrajině a nastal střet mezi Ruskem a NATO, Česko bude účastníkem konfliktu od první vteřiny, zopakoval Řehka své prohlášení z loňského velitelského shromáždění.

Ministerstvo obrany má podle návrhu rozpočtu příští rok hospodařit se 151 miliardami korun, což je zhruba o 40 miliard více proti letošnímu schválenému rozpočtu. Spolu s výdaji na obranu v dalších kapitolách rozpočtu ve výši 8,6 miliardy korun dosáhne částka bezmála 160 miliard korun, a přesáhne tak poprvé od vstupu Česka do NATO v roce 1999 dvě procenta hrubého domácího produktu.

Anketa

Myslíte si, že dojde do roku 2050 k jaderné válce?

Ano, určitě
Nejsem si jistý, ale pravděpodobnost je vysoká
Spíš ne, ale trochu se toho bojím
Ne, to se nestane

Západní technika v Česku

Řehka řekl, že přes obrovský nárůst rozpočtu nebude mít armáda zdaleka dostatek zdrojů pro rychlé řešení všech problémů. Musí být o to víc efektivní, doplnil. Varoval také před tím, aby zavládlo uspokojení z nákupů bojových vozidel pěchoty či letounů F-35, případně aby armáda pouze čekala, až technika dorazí. „Technika funguje jen ve spojení s kvalitními vojáky a veliteli, dobrým výcvikem a adekvátní doktrínou,“ konstatoval.

Přezbrojení dostane armádu na kvalitativně vyšší úroveň a podpoří digitální transformaci. Podle nové koncepce výstavby armády do roku 2035, s jejímž schválením se počítá do konce roku, čeká armádu deset let zásadní technologické transformace a generační proměny zbraňových systémů. „Armáda přejde na západní techniku, bude se digitalizovat a propojovat,“ doplnil Řehka.

Uživatel_5522193 ( 22. listopadu 2023 07:17 )

To by ovšem nesměli mít v čele Ukrajiny psychopata druhořadého herce a feťáka ke kterému vzhlíží naši kocourkovští. Ale s IQ tykve můžete těžko posuzovat,a tituly vám k inteligencí a zdravému rozumu moc nepomohou 😩

Uživatel_5522193 ( 22. listopadu 2023 07:13 )

A 💩ti to pomůže,umakáš se k smrti a nic nezaplatíš!

Uživatel_5522193 ( 22. listopadu 2023 07:11 )

Přesně tak,koho zajímají cizáci, když u nás zvýší topení jak psali někde i o 30 % co cena potravin, která ani někdy neodpovídá kvalitě. Ty si stále jedou jen to svoje a tady se dějí věci 🙃🤮

RASPUTIN ( 22. listopadu 2023 06:04 )

Ať chceme či nechceme, Rusko je náš Slovanský bratr. Neměli bychom tedy podporovat současnou útočnou válku polofašistické Ukrajiny proti našemu bratrovi.

Jirik-ta ( 21. listopadu 2023 18:29 )

zaprodanec

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa