Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Dohra fámy „Putin je mrtvý“: Část Rusů se odvážila radovat a budou potrestáni. Co je čeká?

Autor: Darina Jíchová, swp - 
7. listopadu 2023
05:00

Na konci října se hlavně na ruských kanálech platformy Telegram rojily zprávy o tom, že ruský prezident Vladimir Putin zemřel. Minulý týden mluvčí ukrajinské rozvědky GUR naznačil, že šiřiteli fámy byli vysoce postavení ruští úředníci a jejím účelem bylo zkoumat reakci společnosti na takovou zprávu. Nicméně vedle toho se ruské úřady zaměřily i na to, zda reakce běžných Rusů byly radostné, a to podle informací serveru Newsweek nezůstane bez trestu.

Mluvčí ukrajinské rozvědky GUR Andrij Jusov se nechal slyšet, že dalším krokem ruských úřadů v rámci průzkumu spojeného s fámou „Putin je mrtvý“, by mohlo být potrestání těch, kteří projevili radost až nadšení z údajného skonu svého lídra.

Fáma o smrti

O čem přesně ve zfalšované zprávě šlo? Mnohé z nich psaly, že Putin zemřel po infarktu a že jeho nejužší kruh plánuje ho nahradit jeho dvojníkem. Fámu sdílel i účet Generál SVR, který se dlouhodobě zajímá o zvěsti pojící se s Putinovým zdravím a často se odkazuje na svoje zdroje přímo v Kremlu. Tentokrát lidé za účtem Generál SVR uváděli, že ruský prezident zemřel 26. října ve své rezidenci ve Valdaji a že se v Rusku chystá převrat.

Následně se objevily další spekulace, jedna konspirativnější než druhá, některé spíše připomínaly záplatku satirického filmu z roku 2017 Ztratili jsme Putina. Psalo se dokonce o tom, že se lékaři zavřeli v pokoji s Putinovým tělem a do místnosti nechtěli nikoho pustit. A tak na fámy musel reagovat dokonce i samotný Kreml, který rychle přišel s prohlášením, že jde o naprostý hoax a i Putin se od té doby ukázal několikrát na veřejnosti.

Podle ruského investigativního webu Agenstvo se spojení „mrtvý Putin“, „umírající Putin“ či „Putin zemřel“ v ruském vyhledávači Yandex za poslední měsíc objevila na 417 tisíckrát, zvláště pak mezi 23. a 29. říjnem, tedy v době, kdy se spekulace rozšířila na telegramu.

Sledování smajlíků a lajků

Jusov podle deníku Ukrajinska pravda uvedl, že ruské tajné služby si pořizovaly snímky reakcí. „Prakticky si dělaly printscreeny všech komentářů u příspěvků, které fámu sdílely. Sledovaly, kdo jaké lajky dává a podobně. Takže je pravděpodobné, že si brzy přijdou pro ty, kdo na to reagoval smějícím se nebo slavícím smajlíkem,“ domnívá se Jusov.

„Musíme pochopit, že tohle je ruský příběh, ruská kampaň plně zaměřená na Rusko a ruskou společnost,“ zopakoval Jusov. Celou záležitost označil za test, který ruská propaganda předložila běžným občanům i elitám. Zároveň se na telegramu rozjely i spekulace, „jak to tedy bude“. Účet Generál SVR mluvil o tom, že šéf bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev připraví všechno proto, aby mohl být dosazen a užit Putinův dvojník.

Spekulace o Putinově zdraví jsou ostře sledovaným tématem, do popředí se dostaly hlavně poté, co dal Putin v únoru 2022 rozkaz k invazi na Ukrajinu. Kreml neustále opakuje, že je na tom jejich prezident dobře, nicméně právě na t

Ruský prezident Vladimir Putin Ruský prezident Vladimir Putin | Reuters
elegramu se mluví o tom, že je vážně nemocný – nejčastěji je zmiňována rakovina nebo Parkinsonova choroba. Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov doplnil, že zvěst o smrti je součástí Putinovy prezidentské kampaně pro rok 2024.

Danilov: Putinovou smrtí by se nic nezměnilo

Jusov komentoval, že pravdivá zpráva o Putinově skonu by byla pro Ukrajinu dobrou zprávou, Danilov tak úplně nesouhlasí. Podle něj by Putinova smrt nepřinesla změnu. „Pokud si někdo myslí, že (poz. red. Putinovou smrtí) všechno skončí, pak my si to nemyslíme. Území, které je moderním Ruskem, je nasyceno nelidskostí a zdaleka nejde jen o Putina,“ prohlásil.

17:36
Dnes

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč). Podle agentury AFP to dnes oznámil norský premiér Jonas Gahr Störe.

„Pro obyvatele Ukrajiny je to otázka života a smrti,“ řekl na tiskové konferenci Störe a popsal nejistou situaci na místě. „Je to také otázka bezpečnosti a stability v Evropě, a tedy i pro Norsko,“ uvedl po setkání s opozičními lídry s cílem zajistit širokou shodu.

16:50
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se domnívá, že Ukrajina bude přijata do Severoatlantické aliance až poté, co vyhraje válku, kterou proti ní před více než dvěma lety rozpoutalo Rusko. Zelenskyj to uvedl při setkání s důstojníky, kteří podstupují výcvik podle aliančních standardů. Setkání se zúčastnil také generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Napsal to dnes list Ukrajinska pravda s odvoláním na video ze schůzky, které prezident zveřejnil na sociální síti.

16:16
Dnes

Moskevský soud vzal do vazby čtyři mladíky a dívku, obviněné ze zapálení vrtulníku Ka-32 na moskevském letišti Ostafjevo v noci na 26. dubna. O zničení vrtulníku v Moskvě minulý pátek informovala na telegramu ukrajinská vojenská rozvědka, která také zveřejnila záběry ze zapálení stroje, aniž se k zodpovědnosti za akci přímo přihlásila.

Stanislav Chamidulin, Daniil Jamskov, Nikita Bulgakov, Roman Jakovec a Anastasija Molčalinová čelí podle sdělení soudu obvinění ze spáchání teroristického činu v organizované skupině. Za to jim v případě odsouzení hrozí až 20 let vězení.

Podle informací ze sociálních sítí je nejmladší devatenáctiletá Molčalinová, nejstarší jsou dvaadvacetiletí Jamskov a Bulgakov. Pocházejí z různých ruských regionů. Chamidulina podle vyšetřovatelů zverbovaly ukrajinské tajné služby a pak za peněžní odměnu zlákal na internetu další ruské občany pro svůj plán; pětice pak zničila vrtulník. O občanství samého Chamidulina se komuniké nezmínilo, poznamenal server BBC News.

Zobrazit celý online

Video  Oteklý Putin se šampaňským: Začala si Ukrajina.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa