Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zelenskyj volal do Prahy: Líčil boj o Krym ruskou propagandu. Summit vyslal jasný vzkaz Putinovi

Aktualizováno -
24. října 2023
15:22
Autor: simao, ČTK, mav - 
24. října 2023
09:58

Na summitu v Praze vystoupil dnes osobně předseda Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk. Muž mohutné postavy i odvahy. Děkoval Čechů opětovně za podporu Ukrajiny. Přes video promluvil i prezident Volodymyr Zelenskyj, který promluvil o boji s ruským agresorem o Krym, dronových útocích Ukrajiny a Putinově agresi. Apeloval však i na boj s ruskou propagandou v Evropě a varoval před jejími dopady. Summit poslal jednoznačný vzkaz Vladimiru Putinovi.

Dnešní summit vyslal ruskému diktátorovi Vladimiru Putinovi zprávu, že účastnické země jsou sjednoceny a budou pomáhat Ukrajině až do chvíle, kdy bude osvobozeno celé její území. Na tiskové konferenci na závěr mezinárodního parlamentního summitu to řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

"Není pochyb o tom, že Krym je Ukrajina. Krym je ukrajinský a chceme dosáhnout toho, aby byl osvobozen stejně jako další části Ukrajiny, kde se nyní bojuje," uvedla šéfka dolní parlamentní komory. Moskva poloostrov anektovala již na jaře 2014 v rozporu s mezinárodním právem.

„Především bych vám chtěl poděkovat, poděkovat České republice a jejímu parlamentu za pohostinnost a za to, že Praha je místem konání našeho společného fóra,“ uvedl ve svém projevu Stefančuk, který vystoupil jako první z ukrajinských hostů.

„Chtěl bych poděkovat i celému českému národu za tu všestrannou pomoc, kterou ČR poskytuje Ukrajině od začátku ruské invaze. Děkuju Vám, Češi, za podporu, za pochopení, za odolnost. Chtěl bych vám vyjádřit i slova vděčnosti od ukrajinského lidu,“ pokračoval Stefančuk. Obrátil se přitom i k dalším účastníkům summitu ze zemí, „které nás nenechaly na holičkách v boji s agresorem, podporovaly a nadále podporují Ukrajinu v jejím boji za svobodu“.

„Nikdy se neunavíme děkováním vám za dodávky munice a zbraní,“ dodal předseda Verchovné rady (jednokomorového parlamentu Ukrajiny) k pokračující podpoře. „Dalším krokem je posílení sankcí proti Rusku. Jsou kolektivní odpovědí na činy agrese, jasným signálem, že podporujeme vládu zákona a mezinárodní standardy.“

Stefančuk: Děkuji za každý den podpory Ukrajiny

Nezákonnou okupaci Krymu v roce 2014 označil za odrazový můstek pro Putinovu agresivní válku proti Ukrajině. „Buďme upřímní: Reakce světa na okupaci Krymu a Donbasu nebyla dost tvrdá, neodradila kremelský režim od dalších kroků,“ míní Stefančuk.

„Chci vám poděkovat za každý den podpory během těchto neuvěřitelně těžkých 20 měsíců společného boje,“ děkoval dál předseda ukrajinské Nejvyšší rady. „Ukrajina přišla a stále přichází o tisíce životů svých občanů. Včera, dnes a bohužel i zítra. Trpíme, ale nacházíme sílu a solidaritu s ostatními obětmi agrese a teroru. Upřímnou soustrast všem, kteří přišli o život v důsledku teroristických útoků v Izraeli,“ doplnil Stefančuk.

Zelenskyj: Rusko je předurčeno opustit Ukrajinu

Přes video následně promluvil k účastníkům pražského summitu i ukrajinský prezident. „Chtěl bych poděkovat České republice a celému českému lidu za podporu organizace a konání 2. zasedání Krymské platformy, protože toto je nástroj, jakým způsobem přinést energii mezinárodního společenství do řešení ukrajinské agrese proti Ukrajině. Tím se lišíme od agresora, od Ruska, že věříme v mezinárodní společenství, věříme v sílu demokracie, ať už nám okolnosti připadají jakkoliv strašné a beznadějné. Přece jen, v každé situaci musíme bránit život a budoucnost národa a čím více národů půjde s námi, tím rychleji dokážeme ukončit agresi Ruska,“ uvedl ve svém projevu Volodymyr Zelenskyj.

„Jsme svědky kruté agrese Ruska proti ukrajinským občanům včetně občanů Krymu,“ poznamenal Zelenskyj. „Návrat míru není jednoduchou otázkou, protože teď propukla válka na Blízkém východě,“ upozornil.

Promluvil i o boji s ruskou Černomořskou flotilou. „Bojujeme s Ruskem pomocí dronů, pomocí raket, ačkoliv sami vlastně vojenské námořnictvo nemáme. Snažíme se přerušit logistické cesty, zásobování ruské armády, které vedou na Krym. Snažíme se získat úplnou kontrolu nad Krymským poloostrovem,“ potvrdil Zelenskyj, který věří, že na území Krymu stále více převládají proukrajinské názory. „Stejně jako v jiných částech Ukrajiny si lidé uvědomují, že Rusko je předurčeno opustit Ukrajinu,“ věří Zelenskyj.

Rusko věřilo, že se mu Krym podaří obsadit beztrestně. „Teď jsou tyto iluze zničené,“ poznamenal ukrajinský prezident. Připomněl i mezinárodní zatykač, vydaný na Vladimira Putina kvůli únosům ukrajinských dětí do Ruska.

Přidal i další výzvu (nejen) Čechům. „Neochabujte ve svém úsilí, bojujte proti ruské propagandě, která se nadále snaží podkopat demokratický řád v evropských zemích. Je potřeba zastavit ruskou propagandu. To zachrání i duše vašich vlastních občanů,“ apeloval Zelenskyj. 

Pekarová: Kreml vnímal reakci na Krym jako slabost

Nedostatečná a neadekvátní reakce mezinárodního společenství na anexi Krymu byla v Kremlu vnímána jako projev slabosti. Při dnešním zahájení mezinárodního parlamentního summitu Krymské platformy to řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). 

Krymská platforma usiluje o obnovení územní celistvosti Ukrajiny a o ukončení ruské okupace krymského poloostrova. Vznikla v létě 2021 z iniciativy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, sloužit má jako koordinační a konzultační fórum pro zástupce vlád, parlamentů a expertů. První ročník parlamentního summitu se uskutečnil loni v říjnu v chorvatském Záhřebu.

Platforma má podle Pekarové Adamové mnoho důležitých cílů, tím zásadním je boj proti zapomnění. „A my se nevyhneme tendenci zapomínat,“ uvedla. „Nedostatečná, neadekvátní reakce mezinárodního společenství, včetně našich vlastních zemí, byla v Kremlu vnímána jako známka slabosti. Slabost je něco, co agresoři vždy vnímají jako výzvu k útoku,“ pokračovala Pekarová.

Krym byl podle ní také prvním místem, odkud začaly nezákonné únosy ukrajinských dětí. „Podle důvěryhodných zdrojů bylo přes 4000 ukrajinských dětí z Krymu zavlečeno na ruské území nebo do Běloruska a v tuto chvíli nevíme, kde se nacházejí,“ míní. Později se podle ní poloostrov stal cílem pro děti, které byly pod různými záminkami odděleny od svých rodin.

Účastníci summitu obdrželi jako symbol obnovy semínka lípy, což je podle Pekarové Adamové strom, který má pro Ukrajince i Čechy vysokou symbolickou hodnotu. „Doufám, že budeme mít brzy možnost společně je zasít na Krymu,“ uvedla.

Vystrčil přirovnal Putina k Hitlerovi

Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) bylo obrovskou chybou demokratických zemí, že ihned v roce 2008 tvrdě nereagovaly na kroky Putina v Jižní Osetii a Abcházii a zejména poté v roce 2014 při ruské invazi na Krym a skryté invazi v Doněcku a Luhansku.

Po loňské ruské invazi na Ukrajinu se ukázalo, že Putin používá stejné metody a hanebné dobyvačné vzorce jako v minulosti nacistický diktátor Adolf Hitler. „Putin se vlastně jenom rozhodl pokračovat ve své nelítostné expanzivní politice a opět spoléhal, že nenarazí na větší odpor,“ uvedl šéf české horní parlamentní komory. Ukrajina se ale podle něj začala hrdinně bránit a demokratický svět se probral.

S podporou Ukrajiny je podle Vystrčila nutné pokračovat tak dlouho, jak to bude potřeba. „Přestat se starat o svobodu a utrpení jiných a nechat je napospas znamená zradit sám sebe a selhat. Znamená to udělat velký omyl. Zároveň je třeba se připravit na to, že mohu být v krátké době dalším na řadě,“ uvedl předseda Senátu.

Fiala: Ukrajina nebude svobodná, dokud nebude mít Krym

Premiér Petr Fiala (ODS) zas vyzdvihl pomoc, kterou Česko Ukrajině poskytlo. Česká vláda byla jednou z prvních, které dodaly Ukrajině po ruské invazi tanky, vrtulníky a jiné těžké zbraně, připomněl. 

„Bojujete za svoji nezávislost, ale také bráníte hodnoty, které sdílíme my všichni - svoboda, demokracie, právní stát a jeho zásady a dodržování lidských práv,“ uvedl Fiala. 

„Ukrajina nebude svobodná, dokud nebude zpátky ve svých mezinárodně uznaných hranicích z roku 1991. To zahrnuje i Krym,“ řekl dále Fiala. „Je to morální otázka, otázka morálních hodnot, lidských práv, svobody, protože okupace ničí svobody nevinných lidí a Krym se stal základem pro útoky na další části Ukrajiny,“ doplnil.

Lipavský: S okupací Krymu se nikdy nesmíříme

Minist zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v projevu řekl, že Ukrajinu budeme podporovat tak dlouho, jak bude třeba, politikou Evropské unie a všech demokratických zemí by mělo být obnovení územní celistvosti Ukrajiny v rámci jejích hranic z roku 1991, včetně Krymu.

„Musíme dát jasně najevo, že se s okupaci Krymu a dalších částí Ukrajiny nikdy nesmíříme,“ řekl. Podle něj jsou jakékoli spekulace o tom, že by Krym mohl být vyměněn s Ruskem za mír, neopodstatněné a nebezpečné.

Osobně se summitu účastní zákonodárci čtyř desítek zemí, kromě většiny států Evropské unie účast potvrdili také zástupci z Británie, Kanady nebo Sierry Leone. Další státy, například Austrálie, Japonsko, Nový Zéland nebo Spojené státy mají na summitu vystoupit prostřednictvím video vzkazu.

Video  Fiala popsal, proč ČR pomáhá Ukrajině. Odmítl, že by to bylo na úkor občanů  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa