Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Fiala v Blesku: Že to s Ukrajinou přeháním? Pomáhat je lidské. Čechům pomůže balíček

Aktualizováno -
13. července 2023
19:35
Autor: simao, pah - 
13. července 2023
13:44

Česká pomoc Ukrajině by měla stát až 50 miliard, a to v době, kdy se Česko musí uskromnit a Sněmovna vášnivě debatuje o úsporném balíčku, plném škrtů. Premiér Petr Fiala (ODS) však v Blesku uvedl, že na české občany vláda určitě nezapomíná - a pomoc českým občanům v letošním roce přesahuje 200 miliard. Zdůraznil, že velké procento pomoci Ukrajincům skončí v rukou českých firem a domácností. A zopakoval, že pomáhat je lidské, etické a normální.

Ostrému otazu na pomoc Ukrajincům čelil premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Ptám se, pane premiiére.

„′Podpora Ukrajiny je pro mě i pro naši vládu prioritou.′ To je citát z Vašeho projevu a já se ptám, kde zůstali čeští občané? Pomoc Ukrajině stála 50 miliard, prezidentu Zelenskému poskytujete vládní letadlo, které s ním cestuje po Evropě. Co děláte pro české občany: Úsporný balíček, aby bylo více peněz na Ukrajinu, to znamená ožebračení většiny národa. Jste Čech?” tázala se čtenářka Blesku Iveta.

„Kdyby tam nebyly ty poslední dvě věty, tak ten dotaz je docela věcný a chápu ho, ty poslední věty jsou urážlvé a myslím, že je to zbytečné v té debatě,” reagoval Fiala, který míní, že vláda pomáhá samozřejmě i českým občanům. 

„O čem tu mluvíme? Úsporný balíček je především proto, abychom pomohli českým občanům,“ opakoval ve studiu Blesku. „Kdo si myslíte, že zaplatí ty dluhy? Čeští občané, nikdo jiný! Pomoc českým občanům například v oblasti energií a souvisejících věcí v letošním roce přesahuje 200 miliard korun a tady mluvíme o prostředcích, které jsou řádově nižší, to číslo 50 miliard, to je celková, maximální částka, kterou to celé bude stát,“ uvedl ohledně pomoci Ukrajincům Fiala.

Fiala: Pomáhat je normální, lidské

Podle něj platí stále jedna věc: „Jsou ve válce, bojují o svoji bezpečnost (…). Jsem hrdý na to, že Česká republika byla jedna z prvních zemí, která Ukrajině začala pomáhat.“ Podle něj je lidsky, morálně, eticky správné pomáhat.

„Já se těch lidí, kteří občas říkají, že s tou Ukrajinou to přeháním, ptám: kdyby vám před domem v noci zazvonila v zimě maminka s dítětem a řekla: já nemám kam jít, nemám oblečení, nemám jinou možnost, než, prosím vás, u vás přečkat tu noc, tak kolik lidí by jí opravu odmítlo? Kolik lidí?“ říkal emotivně Fiala.

Podívejte se na celý záznam pořadu Ptám se, pane premiére:

Video  Ptám se, pane premiére! Celý záznam  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle Fialy je důležité si uvědomit, že značná část z 45 miliard na pomoc Ukrajině půjde přímo českým občanům, institucím a firmám za to, že pomáhají ukrajinským uprchlíkům. „Druhou část peněz dostaneme zpátky prostřednictvím spojenců, ať už Evropské unie, nebo Spojených států, tady to může být třeba devět, 10 miliard, které přijdou zpátky,” rozebral blíže pomoc Ukrajincům.

Tuto část podle jeho slov uvidíme na konci roku a připomenul ještě jeden důležitý fakt: „100 000 Ukrajinců je zaměstnaných na našem pracovním trhu a oni vracejí peníze zpátky prostřednictvím nejen daní, ale také sociálního, zdravotního pojištění do našeho rozpočtu, a to jsou dalších – odhadem minimálně – 10 miliard korun, takže z těch 50 miliard toho moc nezbude.“

Utíkají před válkou, chrání si holé životy

Premiér rovněž zdůraznil, že na pomoc zemi, která bojuje o svoji i naši bezpečnost, nemůžeme nahlížet jako na něco, co děláme proto, aby se nám to vyplatilo.

„Pomoci lidem, kteří utíkají před válkou, chrání si holé životy... to není žádná ekonomická migrace a snaha vylepšit si životní podmínky, to jsou matky s dětmi, které utíkají proto, aby je nikdo nezabil, aby přežili. Těmhle lidem je potřeba pomoci,“ apeloval Fiala. „Stejně, celkově my na to zase tak obrovské fnanční prostředky nevynakládáme,“ míní Fiala.

Jednou z forem pomoci je podle Fialy i poskytnutí českého vládního speciálu, který doprovázel Volodymyra Zelenského na jeho cestách po Evropě. Přiletěl pro něj do Bulharska, odvezl ho na Slovensko i do Turecka a Polska.

„Je to věc, kterou jsme takto odsouhlasili, musíme si uvědomit, že ukrajinský prezident nemůže létat ukrajinským letadlem,“ popsal Petr Fiala rozhodnutí, které většina expertů hodnotila jako chytrý a dobře promyšlený tah. 

Předseda vlády měl možnost setkat se s Volodymyrem Zelenskym od začátku války už několikrát. Na otázku, zda u něj vnímá nějaké změny v chování či vystupování, odpověděl, že ano, protože se mění situace, a tím i způsob, kterým argumentuje a co potřebuje…„Mění se ta situace, takže se musí měnit i způsob, kterým argumentuje a co Volodymyr Zelenskyj potřebuje,“ poznamenal Fiala.

Video se připravuje ...
Další videa