Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové zasáhli obytnou budovu ve Lvově: O život přišlo 5 osob! Úřady vyhlásily dvoudenní smutek

Aktualizováno -
6. července 2023
15:57
Autor: ČTK - 
6. července 2023
06:20

Pět lidí přišlo o život a čtyři desítky jich utrpěly zranění při nočním ruském útoku na západoukrajinský Lvov, uvedla dnes média s odvoláním na ukrajinské činitele. Při vzdušném úderu na město, které leží několik desítek kilometrů od polských hranic, byla zasažena obytná budova. Starosta Andrij Sadovyj ruský úder podle agentury AP označil za největší útok na civilní infrastrukturu ve Lvově od začátku ruské invaze. Úřady ve Lvově vyhlásily dvoudenní smutek.

Podle ukrajinských vzdušných sil Rusové v noci zaútočili střelami Kalibr z lodí a ponorek v Černém moři. „Bylo zjištěno několik skupin střel, které nejprve letěly severním směrem... a poté prudce změnily kurz na západ,“ uvedlo ukrajinské letectvo podle agentury Unian. Ukrajinská protivzdušná obrana dokázala zlikvidovat sedm z deseti střel s plochou dráhou letu.

„Přímý zásah domu, kde žili lidé... Hledáme další, protože si myslíme, že pod sutinami mohou být lidé, jedna rodina nekomunikuje,“ uvedl dopoledne šéf lvovské oblastní správy Maksym Kozyckyj podle webu Ukrajinska pravda. Později sdělil, že počet obětí vzrostl na pět. „Z trosek bylo vytaženo tělo ženy. Upřímnou soustrast rodině. Záchranáři nadále pracují na místě tragédie,“ uvedl Kozyckyj odpoledne.

Zasažená několikapatrová budova byla podle Kozyckého prakticky zničena. Další domy v okolí jsou poškozeny, podobně jako desítky automobilů. V noci oblastní šéf uvedl, že poškozen byl objekt kritické infrastruktury ve městě.

Ukrajinské ministerstvo sdělilo, že raketový útok zničil třetí a čtvrté podlaží bytového domu, v jehož sutinách se zatím našly čtyři oběti. Na místě jsou vedle záchranářů i psychologové, kteří přeživším nabízejí pomoc

Záběry vážně poškozeného soboru budov na Twitteru zveřejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který „nepříteli“ slíbil „silnou reakci“.

Ruské ministerstvo obrany úder ve Lvově přímo nekomentovalo, ale sdělilo, že armáda v noci podnikla „soustředěný úder“ na dočasná stanoviště příslušníků ukrajinských ozbrojených sil a „zahraničních žoldáků“, napsala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Kde se deklarované cíle měly nacházet, Moskva nesdělila.

Nejmladší oběti bylo podle serveru Ukrajinska pravda 32 let, nejstarší 63 roků, mezi oběťmi jsou i matka s dcerou. „Rusové na nás útočí. Tak nás milují. Je mi líto lidí, kteří byli zabiti,“ řekla podle agentury AP Hanna Fedorenková, která měla zranění v obličeji. „Rusové, rašisti, tvrdí, že bombardují vojenské objekty, ale zasáhli civilní dům. Lidé spali. Jak to mohli udělat?“ řekla agentuře Reuters seniorka Vira Lubenová, která použila novotvar složený ze slov Rusko a fašismus, který se rozšířil po zahájení ruské invaze v zemi. „Světe - zachraň nás, pomoz nám, protože bez tebe se s nimi nevypořádáme,“ dodala zadržujíc slzy.

Ukrajinské úřady v noci vyhlásily letecký poplach pro takřka celé území země. Protivzdušná obrana pracovala v mnoha regionech, píše Unian.

Lvov, který se nachází nedaleko Polska, jež je členem Severoatlantické aliance, leží stovky kilometrů daleko od frontové linie. Před ruskou invazí v něm žilo na 700.000 lidí, jejich počet od loňského února podle agentury Reutes narostl, jelikož se do něj uchýlilo mnoho Ukrajinců, kteří uprchli před boji a vzdušnými útoky v jiných částech země.

V zimě Lvov - podobně jako zbytek země - trpěl výpadky v dodávkách elektrického proudu, když Rusko posílalo na Ukrajinu stovky raket s cílem vyřadit z provozu ukrajinský energetický systém, poznamenala AP. Útoky ve městě však nebyly tak časté jako například v Kyjevě a dnešní úder je podle ní pro mnohé obyvatele šokem.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Video  Vojáka zaživa pohřbilo ruské ostřelování. Pohotově ho vytáhli.  - Twitter
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa