Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exploze v Moskvě: Dva zranění, drony útočily i nedaleko Putina a sídel prominentních Rusů

Aktualizováno -
30. května 2023
12:40
Autor: ČTK, swp - 
30. května 2023
08:36

Moskva dnes ráno čelila útoku bezpilotních letounů, které podle agentur zasáhly v ruské metropoli nejméně dva obytné domy. Rusko v poslední době stále odráží útoky na vlastním území. útoky tak daleko ve vnitrozemí jsou ale velmi nezvyklé. Některé drony byly sestřeleny, když se blížily k Moskvě, uvedl gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov. Ruské ministerstvo obrany ráno útok označilo za terorismus a obvinilo z něj „kyjevský režim“. Kyjev se k náletu nepřihlásil, Mychajlo Podoljak z tamní prezidentské kanceláře ho ale spojil s pokračujícími ruskými útoky na ukrajinské civilní cíle. Tři z bezpilotních letounů byly sestřeleny nad luxusním předměstím ruské metropole Rubljovka, kde žijí většinou prominentní Rusové a kde má oficiální sídlo i prezident Vladimir Putin, uvedl vysoký kremelský poslanec Alexandr Chinštejn. 

„Dnes ráno za úsvitu způsobily útoky dronů menší škody na několika budovách. Na místě jsou všechny záchranné složky. Nikdo nebyl vážně zraněn,“ uvedl podle agentury AFP na telegramu moskevský starosta Sergej Sobjanin. Později však doplnil, že dva lidé museli po útoku vyhledat lékařskou pomoc.

Sobjanin řekl, že někteří obyvatelé byli evakuováni. Ruská agentura RIA Novosti napsala, že evakuováno bylo několik obyvatel z budovy v ulici Profsojuznaja na jihu metropole. Podle serveru Meduza další dron s výbušninou proletěl oknem do bytu v domě na Leninském prospektu, ale neexplodoval.

Podle agentury Reuters se na ruských kanálech na telegramu objevují zprávy o čtyřech až deseti dronech, jiné ale uvádí ještě vyšší počty. Několik bezpilotních letounů se podle ruských úřadů podařilo sestřelit. Útok na Moskvu přišel několik hodin poté, co ukrajinská metropole Kyjev opět čelila masivnímu ruskému vzdušnému úderu, který si vyžádal nejméně jednu oběť a několik raněných.

Putina informovali

Prezident Putin pracuje v Kremlu, o dnešním útoku bezpilotních letounů na Moskvu byl informován v reálném čase, uvedl mluvčí ruské hlavy státu Dmitrij Peskov podle agentury TASS. Jeho šéf podle něj v současné době nechystá zvláštní projev kvůli aktuálním událostem.

„Prezident měl dnes samozřejmě velmi brzký začátek dne. Dostával informace v reálném čase od ministerstva obrany, prostřednictvím příslušných oddělení, od starosty Moskvy, gubernátora Moskevské oblasti, od ministerstva pro mimořádné situace,“ řekl Peskov.

Putin podle něj pracuje v Kremlu a dnes bude kromě jiného jednat s ruskými podnikateli. Peskov, podobně jako dříve ruské ministerstvo obrany, z dnešního útoku obvinil Kyjev.

Drony mířily i na prestižní části Moskvy

Agentura Reuters napsala, že útoky dronů zasáhly některé z nejprestižnějších moskevských částí včetně Leninského prospektu nebo západní Moskvy, kde sídlí ruská elita - včetně Putina.

Podle poslance Alexandra Chinštejna protivzdušná obrana zlikvidovala tři drony nad oblastí Rubljovka na západním okraji metropole, jeden z nich prý nad vesnicí, která je vzdálena jen deset minut jízdy od Putinovy rezidence Novo-Ogarjovo. Peskov tyto informace nechtěl podle agentury TASS komentovat.

Gubernátor prosil obyvatele o zachování klidu

Gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov upozornil, že dnes ráno mohli obyvatelé některých částí oblasti slyšet zvuky výbuchů, které podle něj byly důsledkem práce protiletadlové obrany. „Při příletu do Moskvy bylo sestřeleno několik bezpilotních letounů. Prosím obyvatele, aby zachovali klid,“ uvedl podle ruských agentur.

Podle ruského zpravodajského kanálu Baza nad ruské hlavní město mířilo ve velmi malé výšce přibližně 25 bezpilotních letadel a některá se ruské protiletecké obraně podařilo sestřelit, jiná se například zamotala do drátů vysokého napětí. Baza uvádí, že nejméně tři následně narazila do obytných domů.

Ruské ministerstvo obrany ráno podle ruských agentur uvedlo, že při útoku bylo použito „osm podomácku vyrobených létajících aparátů“. Tři prý byly s pomocí prostředků radioelektronického boje odkloněny od původních cílů, pět mělo být sestřeleno systémy protivzdušné obrany.

Podoljak: Možná se drony chystají vrátit ke svým stvořitelům

Zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak spojil v ukrajinském zpravodajském pořadu Breakfast Show dnešní nálet dronů v Rusku s nepřestávajícími ruskými útoky na ukrajinské civilní cíle.

„Možná, že ne všechny drony jsou připraveny zaútočit na Ukrajinu a chtějí se vrátit ke svým stvořitelům a zeptat se jich: ‚Proč nás posíláte útočit na ukrajinské děti, na Kyjev?‘ “ uvedl. Dodal, že dnešní události v Moskvě jsou z ukrajinského pohledu málo důležité.

Ruské ministerstvo obrany ráno podle ruských agentur uvedlo, že při útoku bylo použito „osm podomácku vyrobených létajících aparátů“. Tři prý byly s pomocí prostředků radioelektronického boje odkloněny od původních cílů, pět mělo být sestřeleno systémy protivzdušné obrany.

Proruské kanály na telegramu na základě některých na síti zveřejněných záběrů uvádí, že při útoku byly kromě jiného využity také drony UJ-22 Airborne, kterých mají ukrajinské ozbrojené síly ve výzbroji několik stovek kusů.

Na začátku měsíce byla Moskva svědkem dronového útoku na kremelskou rezidenci Putina a incidenty s drony jsou v poslední době hlášeny z různých míst Ruska. Ukrajina se k nim nehlásí. List The New York Times (NYT) s odvoláním na americké činitele a na hodnocení amerických zpravodajských služeb minulý týden napsal, že útok na Kreml pravděpodobně zorganizovaly ukrajinské zvláštní vojenské nebo zpravodajské jednotky.

Kyjev pod palbou

Také Kyjev v noci na dnešek čelil dalšímu ruskému vzdušnému útoku, invazní síly na ukrajinskou metropoli útočily třetí noc v řadě. Zemřel nejméně jeden člověk, další čtyři jsou zranění, informovaly agentury a ukrajinská média s odvoláním na místní úřady.

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 29 ze 31 ruských dronů, většinu zlikvidovala u Kyjeva nebo nad metropolí, oznámilo později ukrajinské letectvo.

Ve městě se ozývaly výbuchy, kvůli požáru musela být evakuována výšková budova. Na rozdíl od předchozího úderu, kdy Rusko použilo různé typy zbraní, tentokrát udeřilo na Ukrajinu výhradně bezpilotními letouny íránské výroby Šáhed, které útočí stylem kamikadze, napsala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Útok byl podle ní masivní, vedený v několika vlnách, letecký poplach trval několik hodin. Dnešní útok je podle ukrajinských médií už sedmnáctým na Kyjev od začátku měsíce. 

Video  Proč Putin dál zabíjí civilisty? Expert o ruském bombardování Ukrajiny  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
Dnes

USA ohlásily dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině, uvádí americká média. Podle ministra obrany nakoupí vybavení za šest miliard dolarů.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa