Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ruský exministr varuje před krizí: Ruská ekonomika je ve „s*ačkách“, občané odchází, chybí poptávka

Autor: tsv - 
30. května 2023
05:00

Bývalý ruský ministr ekonomiky, který působil ve funkci po rozpadu Sovětského svazu, předpověděl krušnou budoucnost federace. Andrej Nechajev (70) nedávno na finančním fóru v Jekatěrinburgu prohlásil, že ruská ekonomika je „ve s*ačkách“, načež dodal, že se prezident Vladimir Putin „v nich rozhodl setrvat“. Kromě vládce kritizoval sankce uvalené Západem, obsáhlé tresty za invazi na Ukrajinu podle něj příští rok způsobí finanční krizi, kvůli níž bude Rusko záviset na zahraničních půjčkách.

Západní frančízy jako „McDonald’s mohou být nahrazeny, ale produkty pokročilé technologie ne,“ pronesl Nechajev. Odsoudil ekonomickou budoucnost Ruska a situaci shrnul vulgaritami: „Ekonomika je ve s*ačkách. A co je horší – rozhodli jsme se v nich setrvat.“

Například omezení dovozu ze zahraničí pociťuje Rusko již několik měsíců. Podle šéfa transportační hlídky Viktora Basargiho chybí například součástky letadel, jen v roce 2022 bylo autorizováno bezmála 2000 letů s ‚prošlými‘ součástkami. „Je jednoduše nemožné importovat určité produkty,“ vysvětlil Basargi.

Nechajev ve svém proslovu mimo jiné avizoval, že Rusko dávno přesáhlo plánovaný rozpočtový deficit a jen v prvních čtyřech měsících tohoto roku byly náklady mnohem vyšší, než se očekávalo. Varoval, že stát nemá dostatek prostředků k financování takového deficitu po dobu delší než rok. Na politika slova upozornil server DailyMail.

Odchod obyvatel a krach federace

Rusko podle ekonoma čelí masové emigraci, odlivu financí a dramatickým ztrátám poptávky po plynu a palivech. Kvůli svým výrokům mu nyní hrozí až patnáct let ve vězení za porušení zákazu kritizovat jednání Kremlu v souvislosti se „speciální vojenskou operací“, veřejně se navíc k situaci nevyjadřuje poprvé. V dubnu 2022 konstatoval, že s rodinou v Rusku zůstane jen do té doby, než mu začne hrozit omezení svobody.

Na fóru opakoval svá vulgární slova z období právě loňského dubna, kdy ze země začali prchat ruští občané nejen kvůli strachu z potenciálních postihů nebo mobilizace. „Přišel jsem s perfektním vzorcem pro všechno, co se v Rusku teď děje,“ pronesl tehdy a dodal: „Problém není ten, že jsme ve s*ačkách, ale ten, že jsme se rozhodli v nich žít.“

 
5:56
20. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Hlásíme se zpět s online reportáží o válečném dění na Ukrajině. 

Ukrajina v posledních týdnech zintenzivnila své útoky na Rusko a zaměřila se zejména na energetickou infrastrukturu. Při ukrajinském dronovém útoku v západoruské Bělgorodské oblasti zemřeli dva lidé. Informoval o tom dnes podle agentury AFP gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Uvedl, že v důsledku útoku došlo k požáru obytného domu a zemřeli dva civilisté, a to muž a žena. 

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

Kompletní online

Video  Záběr na ruské vojáky z ukrajinského dronu, který Česko poslalo na Ukrajinu  - Twitter.com/Vozím drony na Ukrajinu
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa