Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel ruský důstojník (†48), který zmasakroval stovky ukrajinských vojáků: Spáchal sebevraždu kvůli depresím?

Autor: rc, swp - 
29. března 2023
18:26

Rusko přišlo o dalšího armádního důstojníka! Zemřel nechvalně proslulý podplukovník Dmitrij Lisickij (†48), který byl zodpovědný za smrt stovek ukrajinských bojovníků při bitvě o Ilovajsk v roce 2014. Jeho smrt je podle ukrajinského novináře Jurije Butusova odplatou za zvěrstva, jenž napáchal. Nicméně Rusko uvádí, že jejich „hrdina“ spáchal sebevraždu u sebe doma. Trpěl prý depresemi.

Při masakru ve městě llovajsk na Donbase zemřelo nejméně 366 ukrajinských bojovníků. Další stovky utrpěly zranění či upadly do zajetí Rusů. Město bylo v držení proruských povstalců a příslušníků ruských ozbrojených sil. Ukrajinci se je snažili znovu získat pod svou kontrolu a 18. srpna 2014 po dnech bojů vstoupili do města.

Bitva skončila tragicky. Ukrajinci odmítli návrh proruských povstalců na vytvoření humanitárního koridoru pod podmínkou, že se stáhnou beze zbraní. O několik dní později se skutečně začali Ukrajinci stahovat se svými zbraněmi a Rusové zahájili palbu. Ruská strana údajně začala střílet na ustupující vojáky na rozkaz Dmitrije Lisického.

Pomsta za masakr?

Právě podplukovník, jemuž ruský prezident v roce 2015 udělil nejvyšší vyznamenání „Hrdina Ruska“, zemřel. Zatím není jasné, co se přesně stalo. Se zprávou o jeho smrti přišel podle informací britského deníku Daily Mail ukrajinský novinář Jurij Butusov. Ten tvrdí, že za jeho smrtí stojí Kyjev, který se pomstil za masakr v Ilovajsku.

 „Ukrajinští vojáci se dnes znovu pomstili za Ilovajsk. Zabili velitele 1. praporu 247. útočného pluku Dmitrije Lisického. Lisickij velel taktické skupině 247. pluku, která zaútočila na ukrajinské jednotky, jež se v roce 2014 dostaly z obklíčení v Ilovajsku,“ uvedl na Telegramu Butusov.

Podle výše zmíněného deníku nejmenované ruské zdroje tvrdí, že Lisickij zemřel doma. Jeho tělo údajně našli v kuchyni v bytě ve městě Stavropol, kde spáchal sebevraždu. Zastřelil se. V poslední době prý trpěl depresemi kvůli stížnostem ohledně jednání vůči vojenskému personálu. O jaké stížnosti se mělo jednat, není jasné. Podle informací ukrajinského deníku Pravda jeho smrt potvrdil podplukovník Baze Aleksandr Tenkov, nicméně neuvedl příčinu jeho smrti.

Lisickij se zúčastnil bojů nejen na Ukrajině. Bojoval ve válce v Abcházii, Dagestánu i Čečensku.    

Video  Při útoku lidé utíkají... pomáhat! Spolupracovnice Blesku ze Záporoží  - Anastasiia Aharkova, Proukrainu.cz
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa