Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Únosy a mučení dětí, znásilňování, hromadné popravy. Komisař OSN popsal válečné hrůzy

Autor: ČTK - 
24. března 2023
15:50

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) potvrdil další tisíce civilních obětí během druhého půlroku války na Ukrajině. Ve sledovaném období od začátku srpna 2022 do konce ledna 2023 podle dnes zveřejněné zprávy zemřelo nebo bylo zraněno 5987 civilistů. Mezi oběťmi je také 21 lidí, které popravily ruské síly nebo zemřeli při útoku cíleném přímo na jejich osobu.

Úřad upozornil, že bilance obětí je pravděpodobně silně podhodnocená, protože zahrnuje pouze případy, které se podařilo ověřit. Ve sledovaných šesti měsících úřad potvrdil úmrtí 1605 civilistů a zranění 4382 lidí. Uvedl, že oproti předchozím šesti měsícům, v nichž zdokumentoval úmrtí nebo zranění 15.032 lidí, se počet civilních obětí snížil.

Velké množství obětí podle úřadu zapříčinilo nahodilé používání výbušných zbraní. Civilních obětí je podle něj čtyřikrát více na územích pod kontrolou ukrajinských sil než v oblastech, které na Ukrajině ovládla ruská armáda.

OHCHR také zdokumentoval 214 případů svévolného zadržení Ukrajinců na územích okupovaných ruskými silami a 91 případů svévolného zadržení v oblastech pod kontrolou Kyjeva. Na územích pod kontrolou Ukrajiny byli lidé většinou takto zadržovaní kvůli podezření, že kolaborují s ruskými silami.

Úřad vysokého komisaře také vyjádřil znepokojení nad unášením a mučením dětí nebo jiným špatným nakládáním s dětmi. V jednom případě podle něj ruské síly unesly pět dospívajících chlapců, které pak mučily. Potvrdil rovněž 133 případů sexuálního násilí, které mají souvislost s válkou. Většina z nich se podle něj odehrála na Ruskem okupovaných územích, často během takzvaného filtračního procesu.

20:07
Dnes

Ukrajina minulý týden k útoku na vojenské letiště na Krymu poprvé použila taktické balistické střely s dlouhým doletem ATACMS, tajně dodané z USA.

18:53
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přivítal další vojenskou a ekonomickou pomoc pro Ukrajinu od USA, kterou podpisem příslušného zákona stvrdil Biden. 

„V těchto dnech pracujeme s našimi americkými přáteli na všech úrovních na rychlém naplnění tohoto balíčku ze Spojených států zbraněmi, které naši vojáci potřebují. Od raket ATACMS  a dělostřelectva přes protitankové zbraně a rakety pro HIMARS až po nezbytnou protivzdušnou obranu a vybavení,“ uvedl na telegramu Zelenskyj.

18:15
Dnes

Soud v Kirovu na severu evropského Ruska poslal na 22 let za mříže bývalého žoldnéře z Wagnerovy skupiny za to, že znásilnil a mimořádně krutě zavraždil pětaosmdesátiletou ženu, uvedl dnes na svém ruskojazyčném webu server BBC News. Trest si osmadvacetiletý Ivan Rossomachin odpyká v nápravném zařízení s nejpřísnějším režimem. Tato kauza se stala jedním z prvních známých případů „recidivy“, kdy se zločinu znovu dopustil někdejší trestanec omilostněný prezidentem Vladimirem Putinem po zverbování do války proti Ukrajině, dodal server.

Na konci března se v místní televizi objevila reportáž o tom, že bývalý žoldnéř, který se vrátil z války, nahání hrůzu celé vesnici Novyj Burej. „Vaňka jde, v jedné ruce má pivo, v druhé vidle, sekyru, nůž. Jde a řve: ‚Všechny zabiju, podříznu celou rodinu!‘ Po nocích nespíme,“ sdělila televizi jedna z vesničanek. Šéf místního podniku se obrátil na policii, protože lidé se báli jít do práce. Policejní náčelník slíbil, že policejní hlídka bude nepřetržitě střežit ves, ale několik dní po zveřejnění reportáže Rossomachina zadrželi pro podezření z vraždy důchodkyně.

Osmadvacetiletý Rossomachin podle vyšetřovatelů loni v březnu, kdy se vrátil z války do rodné vsi, v opilosti vešel do domu důchodkyně, která vzhledem k vysokému věku byla naprosto bezmocná a nebyla schopna klást odpor.

Zobrazit celý online

V jiné zprávě, kterou OHCHR podle Reuters taktéž zveřejnil během dneška, úřad upozornil na špatné nakládaní obou stran s válečnými zajatci. Ve zprávě napsal o hromadné popravě 15 ukrajinských válečných zajatců a 25 ruských zajatců.

Video  Při útoku lidé utíkají... pomáhat! Spolupracovnice Blesku ze Záporoží  - Anastasiia Aharkova, Proukrainu.cz
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa