Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Manželka bývalého velvyslance v Česku popsala utrpení lidí na Ukrajině: Dívku (14) Rusové znásilňovali několik dní!

Autor: rc, swp - 
16. února 2023
12:17

Za pár dní to bude rok od ruské invaze na Ukrajinu. Válka si vyžádala mnoho mrtvých a počet obětí na životech stále roste. Někteří lidé uprchli před ruskými vojsky do zahraničí, aby tam našli nový život, a někteří uprchli do oblastí, které ještě nejsou pod kontrolou Rusů. Manželka bývalého ukrajinského velvyslance v Česku Olga Perebyjnisová (55) na sociální síti sdílela dojemný příspěvek, v němž převyprávěla osudy lidí, do jejichž životů zasáhla válka. Jedním z nich je příběh teprve čtrnáctileté dívky Hajly, kterou čtyři dny brutálně znásilňovali ruští vojáci.

Olga Perebyjnisová, manželka bývalého ukrajinského velvyslance v Česku, v dojemném příspěvku na facebooku popsala utrpení ukrajinských lidí. 

Na ulici potkala mladého muže, jemuž mohlo být něco málo přes dvacet let a byl v plném vojenském vybavení. „Postava, porcelánová pleť a oči zahloubené do sebe,“ popsala vzezření mladíka s tím, že ihned věděla, kam jde. Vojákům prý obvykle děkuje, mávnou na sebe vzájemně rukou. Většinou si vymění dokonce i úsměvy. „Ale tohohle kluka jsem se neodvážila vyrušit – byl příliš soustředěný na to, kam směřuje,“ píše Olha.

Znásilňovali ji několik dní

U cesty pak potkala paní v slzách. Prodávala brambory a červenou řepu. Paní jí vyprávěla srdceryvný příběh své vlastní dcerky.

„Byla z malé vesničky v Kyjevské oblasti, která nedávno zažila okupaci. Má jedinou čtrnáctiletou dceru Hajlu, kterou puškinisti znásilňovali čtyři dny,“ uvedla Olga. Holčička se z traumatu doposud nedostala. Už je to prý skoro rok, co jen leží a kouká do stropu. „Maminka cítí, že její dítě chce skoncovat se životem. Hajlu hlídá celá vesnice. Když je maminka pryč, sousedky se v hlídání střídají,“ popsala.

V cizím městě

Z Chersonu uprchla před bombardováním žena se svou devadesátiletou maminkou. „Ztracený pohled, nejistý krok. Hned bylo jasné, že paní není místní,“ sdělila Olga s tím, že společně našli výpomocnou organizaci pro vnitřní uprchlíky. Z rodného města prý paní odjela kvůli své mamince, jelikož nikoho jiného nemá. Žena jí vyprávěla příběh několika dětí z jedné z chersonských škol. Ozbrojení Rusové prý školáky odvezli do Ruska.

Babička Boženy Němcové

„Pak jsem ji potkala. Babičku Boženy Němcové. Poznala jsem ji v davu lidí. Bledý, unavený obličej, omotaný opraným vlněným šátkem. Oči, asi kdysi modré, teď vybledlé jako zimní obloha. Schoulená chladem v ubohém oblečení a s ošoupaným batohem na zádech. Měla v sobě nepopsatelnou laskavost,“ podělila se Olga o setkání s ženou připomínající postavu české klasické literatury. Ženě, která se představila jako Marie, už několik měsíců nefunguje pevná linka a mobil nemá. Mířila na úřad, aby se zeptala, kdy její žádost o opravu linky bude vyřízená.

„Chtěla jsem napsat stížnost za ni, poněvadž telefon potřebovala především pro případ, kdyby její nechodící sousedce, o kterou se stará, měla zavolat pohotovost. Ale žádnou stížnost podávat nechtěla, prý počká, kolik bude třeba,“ napsala Olga a doplnila, že ačkoliv babička nemá moc peněz, část důchodu posílá na armádu. Olga jí prý předala své telefonní číslo, aby jí zavolala, kdykoliv bude potřeba.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

Zobrazit celý online

Video  Video má zachycovat smrt ruského velitele u Bachmutu.  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa