Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Strč prst skrz krk.“ Nový britský velvyslanec vtipně brousí češtinu, sešel se i s Drábovou

Autor: simao - 
12. února 2023
13:10

„Strč prst skrz krk. Král Karel třetí.“ Nový britský velvyslanec v Praze Matt Field se své role ujal se vší vervou a učí se pilně i češtinu. Na twitteru v pátek pobavil dalším odlehčeným videem, ve kterém opět - stejně jako v momentě svého příjezdu na ambasádu - mluví česky velmi solidně a na nováčka v Česku až překvapivě dobře.

„Ahoj, to jsem zase já. Chtěl jsem vám ještě jednou poděkovat za skvělé přivítání. Už jsem tu dva týdny a zdá se že jsme si padli do noty,“ říká Field. 

„Díky za všechna vaše doporučení na filmy, knihy a pivo. Každý den se také učím nová slovíčka. Mánička, frajer, hogo fogo... Ještě se toho ve vašem úžasném a těžkém jazyce musím hodně naučit,“ hlásí designovaný velvyslanec. 

Field má v tomto týdnu za sebou řadu zajímavých schůzek. „Moc rád jsem se dnes sešel s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou. Mluvili jsme o energetické bezpečnosti, uhlíkové neutralitě a možnostech spolupráce. A hlavně: radiační situace na Ukrajině zůstává normální,“ vzkázal Field s narážkou na oblíbenou hlášku Drábové právě na twitteru.

Hostem u Fielda byl i ekonom a někdejší guvernér ČNB Zdeněk Tůma, kterému velvyslanec děkoval „za expertní vhled do české ekonomiky a za postřehy k dalším možnostem vzájemné obchodní spolupráce“.

Do tajů české kultury se Field snaží proniknout poměrně intenzivně. „Naučil jsem se nové slovo: mánička. O víkendu jsem viděl Pelíšky od Jana Hřebejka (hřejivé, hluboké, vtipné) a Spalovače mrtvol (velmi, velmi děsivé). Obojí skvělé. Díky všem, mám dostatek filmových tipů na další čtyři roky,“ uvedl nedávno na twitteru muž, který nahradil na ambasádě Nicka Archera.

Field na ambasádu nastoupil v době prezidentské kampaně v Česku, zažil tak již i zvolení nové hlavy státu, na což také bezprostředně reagoval.

„Srdečně vítám zvolení generála Pavla prezidentem. Spojené království se těší na úzkou spolupráci v zajištění bezpečnosti a prosperity našich zemí a na pokračování společné podpory Ukrajiny. #WeAreNATO,“ vzkázal přitom po prezidentské volbě.

Video  Rozhovor Blesk Zpráv s nyní již bývalým velvyslancem Nickem Archerem 
Video se připravuje ...

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa