Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tunová ruská raketa zasáhla panelák plný lidí: 30 mrtvých, 72 zraněných a stále mnoho nezvěstných

Aktualizováno -
15. ledna 2023
19:32
Autor: ČTK - 
14. ledna 2023
18:56

Patrně na šest desítek mrtvých se může vyšplhat bilance sobotního ruského útoku na obytný dům ve výchoukrajinském městě Dnipro. Úřady zatím potvrdily tři desítky mrtvých, ale další desítky lidí se podle prezidenta Volodymyra Zelenského pohřešují.

„Doslova před 20 minutami záchranáři vyprostili z trosek tělo dalšího mrtvého. Nepřátelský útok si tak vyžádal již 30 životů,“ řekla podle serveru RBK-Ukrajině v neděli večer v televizi poradkyně šéfa oblastní správy Natalija Babčenková. Dodala, že pátrání v troskách zničené části domu pokračuje.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve oznámil, že po zásahu ruské rakety je 43 lidí nezvěstných. „Zraněno bylo 73 lidí, z toho 13 dětí. Pátrá se po 43 lidech,“ uvedl Zelenskyj na sociální sít a vyjádřil soustrast pozůstalým.

Ruská střela zasáhla devítipodlažní dům se 16 vchody, ve kterém žilo na 1700 lidí. Útok zcela zničil 72 bytů a dalších 230 poškodil. Mezi oběťmi ve městě, které leží 400 kilometrů jihovýchodně od Kyjeva, je podle úřadů i 15letá dívka.

Server BBC podotýká, že ruská média, která podléhají státní cenzuře, o úderu v Dnipru vůbec neinformovala.

Dům zasáhla raketa Ch-22, vybavená bezmála tunovou bojovou hlavicí a odpálená z ruského bombardéru Tu-22M3, uvedl v televizi mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Tato raketa byla původně vyvinuta v Sovětském svazu k ničení amerických letadlových lodí.

Ukrajinská armáda podle listu Ukrajinska pravda uvedla, že nedisponuje takovými zbraněmi, které by rakety Ch-22 dokázaly sestřelit. „(Rusko) od začátku své vojenské agrese na území Ukrajiny vyslalo přes 210 takových raket. Ani jednu protivzdušná obrana nesestřelila,“ sdělil velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

Ukrajina v sobotu čelila další velké vlně ruských útoků. Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu loni 24. února, od začátku října pak systematicky útočí na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu.

Video  Tvrdé boje o Soledar očima ukrajinských vojáků  - Státní pohraniční služba Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa