Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kličko je v Praze. Kyjevský starosta se sešel s Fialou a řeší obnovu Ukrajiny

Aktualizováno -
16. září 2022
14:12
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. září 2022
12:00

Kyjevský starosta Vitalij Kličko dorazil do Prahy, kde ho mimo jiné přivítal lídr Pirátů Ivan Bartoš. V pátek po poledni se sešel s českým premiérem Petrem Fialou (ODS). Kličko přijel kvůli jednání zástupců evropských měst a regionů a zúčastní se schůze politického vedení Evropského výboru regionů (VR), která se pořádá ve spolupráci s českým předsednictvím EU. Kličko promluví o ruské invazi na Ukrajinu, o tom, jak Kyjev ustál bombardování, jak se do metropole vrací život, i o tom, jak válku vnímá on. Předmětem schůze výboru budou dopady ruské války včetně energetické krize.

Vitalij Kličko v Praze! Opravdu mě těší, že se má starosta Kyjeva osobně zúčastnit zítřejšího jednání Byra Evropského výboru regionů. Mluvit budeme o ruské agresi a pomoci při obnově a rekonstrukci Ukrajiny,“ napsal Bartoš na svých sociálních sítích. Společně s Kličkem vystoupí v pátek na tiskové konferenci po jednání Byra v Kongresovém domě, promluví také předseda Evropského výboru regionů Vasco Cordeiro.

Bartoš se s Kličkem setkal hned ve čtvrtek, a to ve Slovanském domě, kam se sjeli členové Evropského výboru regionů. Kličko si je vědom české pomoci Ukrajině a české pokračující podpory, což ocenil i v několika rozhovorech pro český či zahraniční tisk.

V pátek odpoledne se sešel v Kramářově vile s premiérem Petrem Fialou.

Kličko a jeho bratr Vladimir se ve světě proslavili jako boxeři, u milovaného sportu nezůstali, oba se zapojili do boje Ukrajiny za demokracii. Kličko se následně stal v roce 2014 kyjevským starostou. Oba sourozenci nadále bojují za Ukrajinu, tentokrát za její svobodu, bratři na svých sociálních sítích pravidelně sdílejí svědectví z válečné Ukrajiny.

Raketový útok na Kyjev (26. 6. 2022) Raketový útok na Kyjev (26. 6. 2022) | Reuters

Kličko Kyjev neopustil ani během období nejhoršího bombardování. Vladimir Kličko tento týden jménem Ukrajiny převzal cenu německé mediální komunity „Za odvahu a odolnost ukrajinského lidu v boji proti ruské agresi“, informoval kyjevský starosta na svém Telegramu.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

20:51
Dnes

Při útoku na Oděsu zahynuly tři ženy a jeden muž, uvedl starosta města Hennadij Truchanov na sociální síti Telegram. Šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o dvou obětech a osmi raněných, potvrdil čtyři mrtvé a 28 zraněných, včetně dvou dětí a těhotné ženy. Čtyři ranění jsou v kritickém stavu, o jejich životy bojují lékaři, dodal.

19:43
Dnes

Čtyřiapadesátiletý důstojník německé armády se dnes u soudu přiznal, že Rusku coby špion poskytoval vojenské informace. Přiměl ho k tomu prý strach z jaderné eskalace ve válce na Ukrajině, řekl podle agentury DPA v první den svého procesu před vrchním zemským soudem v Düsseldorfu.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa