Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Na Ukrajině zemřely stovky dětí: Saša (†4) zemřel po narozeninách, Nasťu (†13) zabili na kole

Autor: rc - 
2. července 2022
17:36

Více než čtyři měsíce uběhly od zahájení invaze Ruska na Ukrajinu. Válka už si vyžádala tisíce životů. Mezi oběťmi jsou i děti. Podle informací ukrajinského deníku The Kyiv Independent zemřelo nejméně 344 dětí a dalších 640 bylo zraněno. Ovšem čísla mohou být daleko vyšší. Neustávající boje stály život malého Sašu, malou dobrovolnici Anastázii či osmiletou Margaritu.

Otřesná čísla zveřejnil The Kyiv Independent na sociální síti Twitter. Od začátku ruské invaze podle informací deníku zemřelo 344 děti a dalších 640 bylo zraněno. „Dá se předpokládat, že čísla budou vyšší, protože nezahrnují dětské oběti v oblastech, kde probíhají nepřátelské útoky a v okupovaných oblastech,“ upozorňuje navíc deník. Britský deník BBC uvádí, že si válka vyžádala životy 3600 civilistů. OSN jich od začátku ruské invaze na Ukrajinu eviduje více než 4700. 

Příběhy některých dětí zasáhly celý svět. Jako příběh Saši Zdanovyče, který zemřel po svých čtvrtých narozeninách. Oslavoval se svou babičkou Zojou a ještě od ní volal své mamince, které řekl: „Mami, neboj se. Až přestanou střílet, přijedu za tebou.“ To byla ale poslední slova, která si řekli. Vesnici obklíčili ruští vojáci a cesta ven vedla přes přehradu. Zoufalí lidé se proto snažili dostat do bezpečí přes vodu na člunech. Jeden z člunů se potopil a právě na něm byl Saša.

Malá Nasťa z Lysyčanska oslavila teprve třinácté narozeniny, ale neváhala se zapojit do dobrovolnických prací. Pomáhala s distribucí jídla a právě díky své činnosti dokázala nasytit i svou rodinu. Vracela se domů, když ji zabili ruští vojáci. Její tělo rodina pohřbila na dvoře.

Sofii z Buči válka připravila o domov, maminku, milovanou kočičku a o ruku. Tři měsíce strávila v nemocnici, kde se zotavovala z vážného zranění a nakonec se dostala až do Říma. Ačkoliv se z nejhoršího dostala, stále má fantomové bolesti. „Když se trápím, nebolí mě jen neexistující ruka, ale celé tělo,“ uvedla Sofie.

Čtrnáctiletý Vjačeslav zachránil život svým postarším sousedům. Oděsou se totiž rozezněly sirény a chlapec je běžel varovat, aby se šli schovat. Obával se, že senioři nebudou mít staženou aplikaci, která včas informuje o hrozbách. Když ale sám běžel do krytu, dopadly rakety a chlapec zemřel pod troskami. „Jsi můj hrdina, jsi hrdina Ukrajiny,“ řekl o synovi jeho zdrcený otec.

Nataša (43) a Jana (11) Stepaněnkovy přišly o nohy během útoku na nádraží Kramatorsk. O nohu přišla i pětiletá Maryna z Chersonu.

Ukrajina podle prezidenta Volodymyra Zelenského potřebuje mimo jiné moderní zbraně.  „Ruskou agresi zastavíme jen tehdy, pokud dostaneme vše, o co žádáme, a v době, kdy to potřebujeme," řekl Zelenskyj. "Zbraně, finanční podporu a protiruské sankce," dodal na summitu G7 k tomu, co Ukrajina k boji proti ruským invazním silám potřebuje. 

14:55
Dnes
!

Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. 

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ale o víkendu řekl, že operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje. Připustil také, že Rusku se místy daří postupovat.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice a zasadily údery ukrajinským ozbrojeným silám na několika místech frontové linie – v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti. Na dalších místech podle sdělení rezortu odrazily útoky ukrajinských jednotek.

14:16
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině bránící se už třetím rokem ruské ozbrojené agresi.

Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice. Podle něj začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, avšak tento proces musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně snaží využít. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj.

Stoltenberg, který je na návštěvě Ukrajiny potřetí po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, připustil, že Rusko mělo nad Ukrajinou v posledních měsících převahu co do dostupnosti zbraní. Ujistil však, že další pomoc je „na cestě“.

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

Zobrazit celý online

Video  Děsivá zkáza po útoku Rusů: Naprosto zničili obchoďák v Kyjevě  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa