Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin vyzval ke zvýšení důchodů o 10 procent. A Moskva nabízí ruské pasy lidem z jihu Ukrajiny

Autor: ČTK, simao - 
25. května 2022
20:37

Prezident Vladimir Putin dnes vyzval ruský kabinet, aby od června zvýšil penze o 10 procent. Ministr práce a sociálních věcí Anton Koťakov reagoval slovy, že takto zvýšené důchody začne penzijní fond vyplácet od 3. června. Desetiprocentní zvýšení Putin na zasedání ruské státní rady avizoval také u minimální mzdy. Moskva vedle toho začala nabízet obyvatelům oblastí na jihu Ukrajiny ruské pasy, Kyjev to odsoudil .

Desetiprocentní zvýšení důchodů podle Putina pomůže zabezpečit 35 milionů důchodců v zemi. Rusko, které má přes 144 milionů obyvatel, se potýká s propadem ekonomiky poté, co na konci února rozpoutalo válku na Ukrajině. Západ ve snaze zastavit tuto agresi přijal dosud bezprecedentní protiruské sankce a mnohé zahraniční společnosti reagovaly odchodem z ruského trhu.

„Letošní rok je pro ruskou ekonomiku nelehký, ale ne všechny problémy souvisejí se speciální vojenskou operací na Ukrajině,“ prohlásil Putin. „V zahraničí je inflace srovnatelná,“ citovala ho agentura TASS.

Průměrný důchod po zvýšení bude 19.360 rublů (7558 korun), reagoval na Putinův návrh ministr Koťakov; v průměru penze vzrostou o 1900 rublů (742 korun).

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Putin kromě toho oznámil, že od 1. července se o deset procent zvýší minimální mzda, která tak vyroste na 15.279 rublů měsíčně (5965 korun). Opatření by se mělo dotknout čtyř milionů Rusů, upřesnil Koťakov.

Šéf Kremlu na zasedání rovněž ujišťoval, že růst inflace v Rusku v současnosti zpomaluje. „Za rok 2022 by neměla překročit 15 procent,“ prohlásil Putin.

Nedávná prognóza ruského ministerstva hospodářství uváděla, že letos inflace dosáhne 17,5 procenta, v dalších letech však bude zpomalovat a v roce 2024 by měla činit čtyři procenta. Ruský statistický úřad tento měsíc uvedl, že meziroční růst spotřebitelských cen v zemi v dubnu zrychlil na 17,83 procenta z březnových 16,69 procenta; meziroční míra inflace se tak nacházela na nejvyšší úrovni od ledna 2002.

Moskva nabízí obyvatelům oblastí na jihu Ukrajiny ruské pasy

Putin dnes také podepsal dekret, který obyvatelům ukrajinské Chersonské a Záporožské oblasti usnadní podání žádosti o ruské občanství. Moskvou dosazené vedení Záporožské oblasti, kterou zčásti ovládají ruští vojáci, už zahájilo přípravy na vydávání ruských pasů. Ukrajina krok Moskvy považuje za „závažné narušení územní celistvosti“ a obává se, že Ukrajinci budou k přijetí ruského občanství nuceni, informovala agentura AFP.

Ruské síly od zahájení války na konci února obsadily významnou část jihoukrajinské Chersonské oblasti včetně oblastní metropole Chersonu a do jejího čela Moskva dosadila novou, proruskou správu. Nové vedení, které v pondělí zavedlo v platebním styku vedle ukrajinské hřivny i ruský rubl, již dříve uvedlo, že Putina požádá o připojení oblasti k Ruské federaci.

Územní zisky mají ruské jednotky i v sousední Záporožské oblasti, a to od Azovského moře na jihu, až po řeku Dněpr na severu. Město Záporoží, které je oblastní metropolí, stále kontrolují ukrajinské síly.

Zjednodušený postup při podání žádosti o ruské občanství měli už dříve povolený obyvatelé samozvaných separatistických proruských útvarů na jihovýchodě Ukrajiny - Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky.

„Nucené vydávání pasů Ukrajincům v Chersonu a Záporoží je dalším důkazem zločinného cíle ruské války proti Ukrajině,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí v prohlášení. Cílem Ruska je „zabrat a okupovat ukrajinská území a integrovat je právně, politicky a ekonomicky do Ruska“. Podle Kyjeva je dnes podepsaný dekret „hrubým porušením svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny“ a také „norem a zásad mezinárodního práva“, uvedla AFP.

Podle vedení Záporožské oblasti dosazeného okupanty je zahájení vydávání ruských pasů otázkou několika dní. Ruskojazyčnému vysílání stanice BBC to řekl člen správy regionu Vladimir Rogov. „Administrativa upřesňuje seznamy dotčených lidí a připravuje infrastrukturu a zaměstnance pro organizaci vydávání ruských pasů. Je to náročná, ale velmi radostná záležitost,“ řekl Rogov. Sjednocení rodin z okupovaných ukrajinských území s příbuznými v Rusku přirovnal ke shledání německých rodin po pádu Berlínské zdi.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa