Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin v bílém plášti poprvé navštívil zraněné ruské vojáky. Nikdo neležel, všichni stáli

Autor: ČTK - 
25. května 2022
17:41

Ruský prezident Vladimir Putin dnes poprvé od začátku nynější války na Ukrajině navštívil ruské vojáky zraněné při „speciální operaci“, jak Moskva invazi do sousední země označuje. Hlavu státu v ústřední vojenské nemocnici Mandryk v moskevské oblasti doprovázel ministr obrany Sergej Šojgu. O návštěvě informovala ruská média.

Novinář Pavel Zarubin zveřejnil video, na kterém si Putin oděný do bílého pláště podává ruku se zraněným vojákem a ptá se ho na jeho rodinu. Voják odpovídá, že má malého syna, a Putin říká, že syn na něj bude hrdý.

Putin se setkal s několika vojáky, všichni při setkání s prezidentem stáli a u žádného z nich nebylo viditelné zranění, poznamenává AFP. Putin se na veřejnosti od začátku války neobjevuje příliš často.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Rusko ztráty nepřiznává?

Od zahájení invaze 24. února Rusko informuje o vlastních ztrátách jen sporadicky. Naposledy 25. března Moskva uvedla, že bylo zabito 1351 ruských vojáků a 3825 jich bylo raněno.

Podle Kyjeva má Rusko ale téměř desetkrát vyšší ztráty, než přiznává. Podle serveru Ukrajinska pravda ruská armáda přišla o 29.450 mužů a dalších více než 1000 padlo do zajetí.

Na rozdíl od Putina ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil raněné již v první polovině března, krátce po začátku konfliktu. S muži ležícími na postelích s viditelnými zraněními žertoval a nechal se s nimi fotografovat.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa