Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ruský zajatec (23) na videu ukázal pravdu o válce na Ukrajině: Chaos a rozpad Putinovy armády

Autor: Darina Jíchová - 
25. května 2022
05:00

Ukrajinci zajali mnoho ruských vojáků, které Moskva vyslala do války. Někteří z nich vypověděli, že ani nevěděl, kde jsou. Kreml podle všeho vydal příkaz, že Rusové s sebou nesmějí mít vlastní mobily. Nařízení většina vojáků dodržela, ne však všichni. Jurij Šalajev (23) pořídil záběry, které odhalují extrémní neúspěch Putinovy armády a ukazují krutost a chaos války, uvedl list Daily Mail.

Šalajev na videu popsal, jak se z vojáků stává „sekaná“ a zbývají z nich „jen kousky masa“, jeho surová výpověď ilustruje „zpackanou“ invazi na Ukrajinu a podtrhuje vojenskou nejistotu Rusů. Šalajev skončil v ukrajinském zajetí několik týdnů po vypuknutí války, během prohlídky Ukrajinci zjistili, že pomocí osobního mobilu vytvářel jakési „domácí video“ války.

Dokument Okupant z videí Šalajeva:

„Na 95 procent okupantů s sebou svůj osobní mobil nemá,“ informoval tisk poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Šalajev si ve svých komentářích nebral žádné servítky, ukázal, jak si skutečně počíná armáda, která donedávna byla považována za jednu z nejsilnějších. Mluví o tom, jak se mu zasekávala zbraň, jak explodoval jeho vůz i o tom, jak se jeho jednotce nepovedl útok na ukrajinskou vojenskou základnu. Pořízené záběry zpracovali reportéři deníku Ukrajinska Pravda do celistvého videa Okupant.

Záběry z domácích radovánek střídá krutá válka

Šalajev přitom není žádný obyčejný pěšák, vystudoval elitní vojenskou akademii v Moskvě a před válkou sloužil v Čečensku a na Ukrajině byl velitelem motorizované čety. „Jeho počínání je velmi neobvyklé, většina Rusů rozkaz o vlastních mobilech uposlechla a svoje smartphony nechali doma,“ dodal Heraščenko s tím, že Šalajev byl zadržen v dubnu poté, co se tři dny se dvěma zraněnými kolegy schovával ve sklepě v jedné donbaské vesnici.

Telefon Šalajeva byl plný videí, třeba z vojenských či rodinných oslav, kdy Rus obdarovává dcerku růžovým kolem, na dalším se strýcem popíjí whisky – strýc se opije tak, že nemůže ani vstát, nechybí ani snímky z dovolené a výletů, o to větší kontrast poskytují záběry, kdy se mění v ustrašeného vojáka, který v úkrytu šeptem konejší své přátele. Novináři kromě videomateriálu měli k dispozici i Rusovy zprávy s dalšími 172 vojáky, kteří byli vysláni na Ukrajinu. Psali o zděšení kvůli obrovským ztrátám, zuřili kvůli „šuntům“, se kterými je Putin poslal válčit, rozebírali incidenty, kdy Rusové odmítali bojovat.

„Jsou to tři dny a máme už tři náklaďáky plné těl z 5 regimentů,“ stojí v jedné zprávě. „To je pravda a spousta rekrutů utekla,“ reagoval v konverzaci v Šalajevově mobilu další voják. Ze zpráv bylo cítit zoufalství. „Jsem jediný přeživší z jednotky u Charkova,“ svěřuje se další Rus. „Jsem zraněný a v nebezpečí,“ psal a prosil o pomoc.

Nezdařené útoky, strach a zničená technika

Šalajev pocházející z malého města u Polárního kruhu neměl díky kremelské cenzuře a propagandě žádnou představu o tom, co ho na Ukrajině čeká. Nejdřív ho převezli na Krym a pak na frontu na Donbase. „No do p*dele, je tu aspoň jedna zbraň?“ asi nečekal, že bude muset hledat zbraně a munici, když dobyli ukrajinskou základnu. „Sakra, mají tu vůbec něco? To jsme o tohle místo bojovali pro nic?“ přemítá na záběrech. V reakci už pak jen nadává a hořce se směje.

„Začali stavět mosty, ty jim Ukrajinci odpálili. Teď neví, co dělat. Přeskupit se, nebo ne?“ Šalajev komentoval také ruskou nejistotu, jak postupovat. Svěřil, že ztrácí pojem o čase, místo o válečných vítězstvích sdílel radost jen z toho, že měl možnost se vykoupat. Šokoval ho pohled na zničenou ruskou techniku. „No dop*dele, tady odstřelili transportér, a tady taky. To je náš, ne? Nebo jejich? Ježiši, musíme odsud, nebo nás taky odstřelí,“ slyšitelně panikařil.

Na dalším úseku Šalajev uvádí, že jsou už 3 hodiny pod útokem. „Dost nám nakládaj,“ říká o ukrajinském úspěchu. Následně dal rozkaz ke střelbě, nezdařilo se však, zbraně se jim zasekly. Při svém zadržení vypověděl, že jejich obrněný vůz zasáhl zřejmě granát, proto uprchli do jednoho z domů, kde se ukryli ve sklepu. „No, to mě pose*, to je konec. Někdo to odstřelil. Tohle jsou kousky masa, někoho odstřelili,“ další záběry ukazují ruský transportér, ze kterého stoupá dým.

21:51
Dnes

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

21:12
Dnes

Američan Russell Bentley, který bojoval na ruské straně proti Ukrajině, zahynul v Doněcku, oznámila šéfredaktorka ruské prokremelské televize RT Margarita Simonjanová na sociální síti. Neupřesnila, jak Američan zahynul. Doněck ovládají Rusové již deset let. O Američanově smrti informovali podle ruských médií také jeho někdejší spolubojovníci z Donbasu na východě Ukrajiny, podle kterých byl Američan zabit. Média se zmiňují i o verzi Američanovy manželky, podle které si neznámí ozbrojenci v uniformách jejího muže spletli se špionem.

„Russell Bentley, zvaný Texas, skutečný Američan, skutečně z Texasu, zahynul v Doněcku. Bojoval tam za naše,“ napsala Simonjanová na telegramu a připomněla, že Bentley spolupracoval také s ruským propagandistickým portálem Sputnik.

Američan Russell Bentley, který měl zemřít v Doněcku.
Zobrazit celý online

Závěrečné scény jsou rozmazané, pocházejí z krytu a zachycují ukrajinské vojáky. „Co dělá? Dává tam minu?“ zní Šalajevova slova, na záběrech je rozeznatelný klečící Ukrajinec. Dokument Okupant má 24 minut a lidé jej mohou zhlédnout na YouTube kanálu deníku Ukrajinska Pravda.

Video  Expert o zajatých Ukrajincích z Azovstalu: V rukách Rusů je čekají zvěrstva!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa