Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ukrajina poslala „na chuj“ další ruskou chloubu? Rakety měly zasáhnout fregatu Admirál Makarov

Autor: trm, ČTK - 
6. května 2022
12:59

V Černém moři u Hadího ostrova hoří ruská fregata, píše agentura Unian s odkazem na zpravodajský portál z Oděsy. Na místě probíhají záchranné akce. Už několik hodin se spekuluje o zásahu ruského plavidla Admirál Makarov, jednoho z nejmodernějších v ruské flotile. Ukrajinské úřady zatím údajný útok raketami Neptun oficiálně nepotvrdily.

Podle Unianu došlo na lodi nejdřív k výbuchu a pak k požáru. Informace o požáru lodi se na sociálních sítích měly objevit už 5. května večer. 

O útoku na fregatu napsal na svém Telegramu ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko. „Existuje (loď) Admiral Makarov. Teď je to s ní špatné – potrestal ji bůh moře. Ještě jedna ruská vojenská loď nešla tam, kam měla,“ napsal s odkazem na už dříve zničený křižník Moskva.

Podle předběžných informací Hončarenka je fregata těžce poškozena, ale zůstává na hladině.

Z jiných zdrojů spekulace o zásahu Admirála Makarova zatím nejsou. Podle jiných informací médií má být poškozenou lodí fregata projektu 11356 Burevestnik (Buřňák), což jsou plavidla s naváděnými námořními a oceánskými raketami krátkého a dlouhého doletu. 

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS řekl, že Moskva nemá o poškození ruské lodi v Černém moři informace. Ani ukrajinští vojáci loď oficiálně neidentifikovali.Hořící lodi jela pomoci plavidla z Krymu, který je pod ruskou kontrolou, zatímco nad oblastí krouží ruská letadla.

V Černém moři plují tři fregaty typu Admiral Grigorovič, proto by to mohla být i jiná z nich. Admirál Makarov je z nich pro Rusko nejdůležitější, protože podle Forbes jde o poslední a nejmodernější plavidlo ve své třídě. Pro Ukrajinu je tak cenným cílem. Existují prý důkazy, že kapitán fregaty se snažil udržet ji dál od ukrajinského pobřeží.

Zkáza křižníku Moskva? USA se smějí, jejich námořnictvo je ale neudržované a přetížené

Fregatu Admirál Makarov nasadilo Rusko už v roce 2019 u syrských břehů. Mluvčí Kremlu už dřív řekl, že je vyzbrojená „vysoce přesným raketovým komplexem Kalibr-NK“. Její funkcí na Ukrajině bylo chránit ostatní plavidla Černomořské flotily před vzdušnými a raketovými útoky. Fregata také mohla útočit na cíle na souši.

V polovině dubna Ukrajinci zřejmě střelami Neptun zničili křižník Moskva. Kreml tvrdí, že na palubě vypukl požár. Loď se poté potopila v rozbouřeném moři, když byla vlečena do přístavu. Podle ukrajinské verze se loď potopila v důsledku zásahu střelami Neptun. Rusko nakonec přiznalo několik obětí a pohřešovaných, přesný počet obětí ale není jasný, hovoří se až o pěti stovkách.

17:51
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině. Stoltenberg řekl novinářům, že ještě není pozdě, aby Ukrajina zvítězila.

17:37
Dnes

Ministerstvo zahraničí Tádžikistánu si dnes předvolalo ruského velvyslance, aby mu předalo protestní nótu kvůli nespravedlivému zacházení s občany středoasijské země na území Ruska a kvůli „běžnému porušování práv a svod“ Tádžiků v Rusku. Protest označila agentura Reuters za vzácnou roztržku mezi postsovětskými spojenci.

16:57
Dnes

Podle Zelenského začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, ale dodávky musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se snaží využít nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj. Opět zdůraznil, že na rychlosti západní vojenské pomoci závisí stabilizace situace na frontě ve chvíli, kdy Rusové připravují další ofenzívu. Za nejnaléhavější označil dodávky dělostřeleckých nábojů ráže 155 milimetrů a protileteckých zbraní, jako je systém Patriot.

Zobrazit celý online

Křižník Moskva se stal s délkou přes 186 metrů největší zničenou válečnou lodí při bojové akci od konce druhé světové války a největší ruskou válečnou lodí zničenou nepřítelem od roku 1941, kdy Němci potopili bombami bitevní loď Marat, která tehdy kotvila v Kronštadtu. 

Posádka křižníku Moskva na začátku ruské invaze vyzvala ukrajinské obránce na ostrově, aby se vzdali, ti to ale nevybíravými slovy odmítli. „Ruská válečná lodi, jdi do prd*le,“ řekli tehdy.

Video  Na nálet se nepřipravíte. Je to nepředstavitelné, říká chirurg Šebek z Lékařů bez hranic.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa